«Електроенергетичний безвіз» — енергосистеми України та ЄС можуть бути об’єднані

5 лет назад 0

Приєднання України до європейської енергосистеми дозволить створити в країні повноцінний лібералізований ринок електроенергії, так званий «електроенергетичний безвіз».

Про це під час 10-го засідання українсько-німецької Групи високого рівня у Берліні наголосив віце-прем'єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, передає сайт "Укрінформ" з посиланням на прес-службу Мінрегіону.

«Німеччина й надалі надаватиме допомогу у впровадженні енергоефективності, в рамках Фонду енергоефективності, та у сфері відновлювальних джерел енергії… Домовлено про спільну розробку маршрутної карти щодо процесу інтеграції енергосистеми України до енергосистеми Європи (ENTSO-E). Німецький досвід є дуже корисним. Приєднання до європейської енергосистеми дозволить створити в Україні повноцінний лібералізований ринок електроенергії, так званий «електроенергетичний безвіз», — наголосив Зубко.

Крім фінансової підтримки Німеччини у сфері енергоефективності, йдеться і про технічну допомогу — рішення, направлені на досягнення оптимального балансу між вартістю термореновації та максимальним ефектом щодо економії енергоресурсу.

Зубко наголосив, що підтримка енергетичної галузі, інфраструктурних проектів, макрофінансова допомога, продовження співпраці з такими фінансовими інституціями як KfW — ключові напрямки співпраці України і Німеччини.

Також сторони домовились про співпрацю у напрямку підтримки проектів з навчання кадрів економіки України. Зокрема проектів «Жінки в бізнесі», а також так званого «4.0» щодо створення промислових кластерів для середнього бізнесу.