Гроші Януковича «перетекли» до банку Порошенка

7 лет назад 0

Печерський райсуд м. Києва дозволив слідчим органам здійснити виїмку документів у Міжнародному інвестиційному банку (МІБ), основним акціонером якого є президент Петро Порошенко.

Про це йдеться в судовій ухвалі від 24 липня 2017 року, пише портал Finbalance .

Зокрема, мова йде про виїмку документів, які стосуються рахунків Європейської факторингової компанії розвитку, Аграрно-Інвестиційного Фонду, ТЕК Холдінг, Ангел-2008, Елізір, Оболонські Зорі.

Ці компанії у 2013-2014 роках були залучені Всеукраїнським банком розвитку (ВБР), акціонером якого був Олександр Янукович, до сумнівного кредитування територіальних підрозділів Укрзалізниці.

Згідно з позицією слідчих ВБР для незаконного отримання банком державних коштів здійснив незаконне кредитування Донецької, Львівської, Одеської, Південно-Західної, Південної і Придніпровської залізниць на суму понад 2,5 млрд грн.

Щоб легалізувати ці кошти, службові особи ВБР розмістили їх на депозитних рахунках, оформлених на підставних осіб – 33 працівників цього банку, а також 12 підконтрольних юридичних осіб. У подальшому кошти перерахували на рахунки Аскор-Інвест у ВБР.

Як встановило слідство,  у листопаді 2016 року  з рахунку Аскор-Інвест у банку Януковича було перераховано  353,5 млн грн  на рахунок цієї компанії в МІБ. Потім частину цих коштів перерахували на рахунки Європейської факторингової компанії розвитку, ТЕК Холдінг, Ангел-2008, Елізір, Оболонські Зорі, які були відкриті знову ж таки у МІБ.

Нагадаємо, що 25 січня 2017 року суд надав дозвіл прокуратурі на арешт  312,5 млн грн , які належали Олександру Януковичу та  10  січня  2017 були перераховані  з ВБР до МІБ.

Тоді ж,  у січні 2017,  МІБ оприлюднив офіційну заяву, де запевнив, що перерахування  312,5 млн грн  не було погодженим з адміністрацією МІБ, і для посадових осіб банку це виявилося несподіванкою. Вони заявили, що одразу після зарахування зазначених коштів на рахунки МІБ повідомив Державну службу фінансового моніторингу України про фінансові операції клієнтів, що містять ознаки, передбачені законом Про запобігання легалізації доходів.

У  Міжнародн о му Інвестиційн ому  банк у поки офіційно не з'ясували, чи повідомили вони про перерахування зазначених коштів ще й у листопаді 2016-го.