«Корумповані люди не можуть залишатися, вони псують все» – міністр фінансів Олександр Данилюк

7 лет назад 0

Бюджет країни за перші 5 місяців вже перевиконано за доходами, але «гроші Януковича» тут ні до чого, заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Він розповів про бюджет, чому не вистачає коштів на субсидії та про найбільші досягнення міністерства. А також прокоментував інформацію щодо можливого звільнення та поділився думками щодо Державної фіскальної служби.

Найбільшим досягненням за рік у Міністерстві фінансів вважають вчасне ухвалення бюджету 2017 року та впровадження системи електронного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

Днями Кабінет міністрів ухвалив бюджетну резолюцію, яка розрахована на три роки. Саме так відтепер пропонують планувати головний фінансовий план країни в міністерстві

«Це велике досягнення, бо спочатку дуже багато людей хотіли йти по-старому, бо так простіше, так легше домовитись потім. Це не правильно», – зазначає міністр фінансів  Олександр Данилюк .

– Чи виконується «Бюджет 2017»?

– За підрахунками 5 місяців, у нас вже перевиконання бюджету на 42 мільярди гривень. Це непогано. І в першу чергу це за рахунок збільшення імпортного ПДВ.

З точки зору доходів – це непогано. З точки зору економіки – ми розуміємо, що ми більше імпортуємо і це не завжди добре. Має бути баланс. Тобто це позитив, але треба розуміти, що ми бачимо розвиток економіки трошки в іншому напрямку, щоб розвивався бізнес тут, щоб було більше експорту.

– Як на доходи бюджету вплинули конфісковані «гроші Януковича»?

– По-перше, це не є дохід. Ці гроші можна використати лише на обмежену кількість заходів. Про що говорили багато популістів: що «зараз ми з цих грошей роздамо зарплати». Уявіть собі, якщо б ми це зробили – на всю суму, на 1 мільярд 100 мільйонів доларів, виплатили зарплати. Якщо наша економіка не генерує ці гроші в наступному році, то люди вже цих зарплат не отримають. Це чистий популізм.

  – На що можна витратити «гроші Януковича»?

– Ці гроші можна витратити на якісь одноразові виплати. В першу чергу – це капітальні видатки, якісь інфраструктурні проекти. Або, найправильніше використання коштів на мою думку: ми заборгували дуже великі суми по переплатах по податку на прибуток, просто вимушували підприємців сплачувати наперед гроші – робити передоплату, а зараз не можемо їх виплатити, бо грошей немає. Це було зроблено до 2016 року. Я вважаю, що ці гроші мають бути використані для того, аби повернути їх тим, в кого вони були вкрадені.

– Це ваша думка, але чи є у вас підтримка в цьому?

– Президент про це заявляв три місяці тому на Національній раді реформ. Тобто він розуміє природу і максимально підтримує такий підхід.

– Йшлося про 1,5 мільярди доларів конфіскованих коштів, а до бюджету надійшло 1,1 мільярда. Куди поділися 400 мільйонів доларів?

– Сума складається з декількох частин. Частина є гроші – валюта, а частина була облігаціями, які ми просто погасили і таким чином зменшили наш борг. Це дуже важливо для фінансової системи. 

 

 

– Бюджет-2017: бюджет проїдання чи розвитку?

– Зараз він є більше бюджетом проїдання, аніж розвитку. Але наша мета, і ми це передбачили в нашій бюджетній резолюції, що бюджет має стати бюджетом розвитку.

– Зараз не вистачає тих коштів, які були заплановані на субсидії. Чому так сталося?

– Ми заклали на 2017 рік 47 мільярдів гривень. На цей момент ми вже сплатили 38 мільярдів. Сума заявок взагалі близько 72 мільярдів. Це є досить високою сумою.

Я вам гарантую, що ми забезпечимо фінансування субсидій в реальних об’ємах. Зараз Казначейство отримало заявки на 72 мільярди. Чому така висока сума? Дуже просто: субсидії нараховуються по нормах. Є норми, які завищенні. І виходить так, що реальне споживання менше. Наскільки менше, ми зрозуміємо після перерахунку. В минулому році ми зробили такий перерахунок, в цьому також зробимо і саме за цими реальними цифрами і будемо сплачувати.

Тому, нам треба все перевірити, бо це наша відповідальність за гроші платників податків. Якщо буде потрібно, то ми будемо вносити зміни до бюджету для того, щоб збільшити суму на субсидії. Ми це зробимо, ми розуміємо це.

– Автоматичне відшкодування ПДВ – чим пишається Мінфін?

– Перший раз за всю історію бізнес почав «отримувати ПДВ» вчасно і без відкатів.

Зараз ми зробили так, що те підприємство, яке має право на ПДВ – гарантовано системою, яка розроблена і підтримується Міністерством фінансів, протягом 30 днів автоматично отримує відшкодування.

Якщо йому хтось телефонує, а це ще відбувається, до речі… Кажуть, що зараз ця система занепаде, а потім що ви будете робити, давайте підтримувати стосунки. Не завершиться. Після такої революції назад відкату бути не може. Зараз всі звикли за цей короткий період, що вони отримують гроші вчасно.

В минулому році на 1 червня не було повернуто 36% ПДВ, зараз – 6% і це ті, хто проходить перевірки. І це шалені кошти, це мільярди.

Із 1 липня ми запускаємо механізм автоматичного блокування сфальсифікованих заявок на ПДВ. Це дозволить мінімізувати виплати фіктивних сум по ПДВ з державного бюджету, цю корупційну складову.

Звичайно, будуть намагання із цією системою погратися, але ми налаштовані довести її до оптимального стану, щоби ніхто не міг зловживати, але якщо він і намагається це зробити, щоби поніс покарання

– Чи задоволені роботою Державної фіскальної служби?

– Є надія на те, що ДФС буде працювати по-новому.

Ми зараз більш плідно працюємо з ДФС, із новим керівником. Не все йде добре, в нас є багато питань непогоджених, але в принципі ми багато питань вирішуємо разом.

Але важливо поміняти головне в ДФС – цю культуру. Це не просто слово «культура». Якщо в будь-якій організації більшість людей звикли працювати корумповано, то вони будуть постійно намагатися шукати можливості для того, щоб з когось взяти хабар. І щоб ми там не міняли, вони будуть шукати: якщо це ІТ-система, то як її поміняти, якщо ми щось врегулювали, то знайти лазівку і вставити свій інтерес. Тому головне – це міняти людей.

– «Міняти людей» – звільняти чи перевиховувати?

– Не думаю, що можна перевиховати. В ДФС не всі погані, просто коли працює система, наприклад керівник підрозділу, який корумпований, то інші або чекають, або стають частиною такої системи.

Тих, які чекають, звичайно треба залишати, але корумповані люди не можуть залишатися, вони псують все: будь-які зміни стають тимчасовими, а не постійними. Тому будь-яка постійна зміна обов’язково включає в себе заміну людей.

– Є намагання вивести ДФС із підпорядкування Міністерству фінансів, ваша думка?

– Я вважаю, що цього категорично не можна робити. Коли я не був міністром, ми спеціально завели ДФС під Мінфін. Чому: у нас вся державна система вибудована так, що є міністерство, яке формує політику і координує діяльність органів, що реалізують політику.

Ми сформували політику в податковій сфері, тож орган, який її реалізує, має знаходитись в підпорядкуванні Мінфіну, бо це єдина система і виривати не можна – у нас відбудовано все так.

Була ідея створити окреме міністерство – це вже було за Клименка. Уявіть собі, ми щось забюджетували – 700 мільярдів треба і не справляється ДФС. Що вони роблять? Міняють самі нормативні акти, когось там притискають і все в них вийшло! Не можна давати інструменти, ДФС має тільки реалізовувати політику, а правила має встановлювати міністерство.

Чому це відбувається зараз? Бо ми почали показувати результат. Тому що спільна робота з ДФС дає результати, може комусь це не дуже комфортно і намагаються це поміняти. В нас так працює політика

Це принципове питання і я цього (перепідпорядкування ДФС – ред.) просто не дозволю. Це руйнація системи державного управління.

– Чи підтримає вас прем’єр-міністр в цьому питання?

– Я впевнений, що підтримає

– Щодо можливого звільнення (чутки, «джерела повідомляють» та «в кулуарах говорять»)

– Мене хочуть звільнити з самого початку. Після того, як я почав критично ставитися до ДФС, до Романа Насірова. Вже були намагання мене звільнити. Коли я у Верховній Раді не дозволив надати можливість працювати податковій міліції, теж намагалися звільнити. Якщо я буду на це реагувати, то я не буду більше нічого робити. Я використовую цей час, поки я на посаді. Це може бути місяць, два, три, чотири або коли я вирішу піти.

Ми зараз працюємо, тому що ми приносимо результат: у нас є ефективний бюджет, країна переходить на 3-річне бюджетне планування, як є в інших країнах, а в нас раніше цього не змогли зробити. Ми реформуємо ДФС і комусь це не подобається, але це нова реальність. І президент, коли виступає перед іноземним бізнесом чи дипломатами, говорить, що ніколи такого не було. Тому будемо і далі працювати на користь держави.