Розкрили подробиці накопичувальної пенсійної системи

6 лет назад 0

В Україні розглядають дві концепції роботи накопичувальної пенсійної системи.

"Зараз існує законопроект у Верховній Раді. Крім того, є концепція, яка розроблена Комісією з цінних паперів. Вона системніша. Хоча не говоритиму, що закон не системний. Закон теж містить дуже багато правильних положень. Можливо, якісь потрібно видозмінювати. В цілому це дві різні концепції. Яка з них буде прийнята за основу, подивимося", – повідомив заступник міністра соцполітики Микола Шамбір, пише "Сегодня".

Головна відмінність між концепціями — у тому, хто буде оператором грошей, які люди "відкладуть" собі на пенсію.

"Концепція Комісії з цінних паперів передбачає оператором Накопичувальний пенсійний фонд, який створять при Пенсійному фонді. А законопроект №6677 визначає операторами недержавні пенсійні фонди. Обидва варіанти мають свої переваги. Зрозуміло, що концепція , яка напрацьовується Комісією, знайде свою підтримку в усіх відповідних інституціях", – прокоментував заступник міністра.

Водночас варіант, коли оператор — державний регулятор, набагато дешевший. Крім того, є багато питань про розмір і механізм оплати внесків.

"Зараз ми напрацьовуємо цей механізм з фахівцями. Щоб визначити основні параметри, за якими зможемо домовитися. І залежно від цього одну з концепцій будемо допрацьовувати", – сказав Шамбір.

Він додав, що поки не відомо, працівник чи роботодавець вноситиме кошти за накопичувальною системою. Це стане зрозуміло тоді, коли буде ухвалений закон.