Законність обрання нового керівника Координаційного центру з надання правової допомоги не викликає сумніву

7 лет назад 0

Останніми днями в соціальних мережах поширюються думки стосовно того, що Мін’юст начебто хоче знищити систему безоплатної правової допомоги (БПД), а Павло Мороз, якого було обрано Директор Координаційного центру, збирається взяти її під контроль і звільнити людей, які в ній працюють.
Давайте проаналізуємо, скільки ж насправді у них реальності.
Раніше законодавчими актами ні можливість, ні обов’язковість проведення конкурсу на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги передбачено не було.
Перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова свого часу розповідала, що у зв’язку з тим, що багато неурядових організацій, які працюють з центрами безоплатної правової допомоги, звернулися з проханням провести консультаційний конкурс, щоб можна було побачити претендентів, саме за ініціативи Міністра юстиції було прийнято рішення змінити умови призначення і провести відкритий конкурсний відбір.
Саме Міністерство юстиції, стало ініціатором проведення відбору із залученням громадськості, саме Мін’юст доклав зусиль, аби були дотримані принципи прозорості та відкритості.
У Мін’юсті була створена конкурсна комісія, до якої увійшли як представники міністерства, так і представники громадськості, які могли озвучити свою позицію щодо претендентів. Кандидати, які набрали більше 4 голосів членів комісії, були перенаправлені до Державного секретаря для фінальної співбесіди. Співбесіди претендентів з конкурсною комісію транслювалася онлайн. Також на співбесідах були присутні міжнародні спостерігачі – представники канадського та американського посольств, представники Ради Європи та спільного проекту з Європейським Союзом, представники ЗМІ. Дивлячись на це прозорість процедури не викликає ніяких сумнівів.
Виконуючій обов’язки Державного секретаря Мін’юсту Олені Косолаповій в ході відбору були представлені дві кандидатури Павло мороз та Олексій Шевчук. Після чого були проведені співбесіди з цими кандидатами, в ході яких були заслухані, в першу чергу, бачення розвитку системи безоплатної правової допомоги. На підставі співбесід прийнято рішення щодо обрання кандидатом на посаду директора Координаційного центру Павла Мороза, який презентував на конкурсному відборі стратегію розвитку центрів правової допомоги. Серед цілей, досягнення яких найближчим часом буде пріоритетом системи БПД, він назвав підвищення якості та швидкості надання послуг, розвиток онлайн сервісів, популяризація послуг БПД серед населення, підвищення правової грамотності громадян, а також підсилення інституційної спроможності та незалежності Координаційного центру.
Наталія Севостьянова заявила: «Якби Міністр юстиції реагував на тиск, то свого часу не було б призначено минулого керівника БПД, який за три роки побудував цю систему. Конкурсна комісія відпрацювала як фільтр, і ми вважаємо, що за результатами відбору були рекомендовані найсильніші кандидати. Давайте об’єктивно оцінювати всіх кандидатів і зважувати на їхні якості. Ми завжди раді, коли неурядовий сектор представляє нам своє бачення розвитку і ми готові бути з ними партнерами. Але ми проти прямого тиску, який в результаті не йде на користь ні системі безоплатної правової допомоги, ні тим, хто його вчиняє», — заявила Наталія Севостьянова.
Невдоволення окремих представників неурядових організаціє не зовсім зрозуміле, адже допуск до конкурсу було проведено за рівних можливостей для кожного охочого, хто чітко відповідав визначеним у порядку проведення конкурсу критеріям. Була розроблена абсолютно об’єктивна система оцінювання, що надала кожному члену комісії рівноцінне право голосу. Як для представників громадськості, так і для представників Міністерства юстиції Радикальні розбіжності щодо обрання найсильніших кандидатів у членів Комісії були відсутні, адже їх було визначено за переважною більшістю голосів. Їх підтримали як представника громадськості, так і представники Мін’юсту.
Міністерство юстиції наголошує, що чутки не мають нічого спільного з реальністю, нікого не звільнять за висловлення своєї думки, у тому числі якщо вона спрямована проти Міністерства юстиції. Мін’юст, громадськість та представники структури безоплатної правової допомоги – завжди були і будуть однією командаю.