Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство

5 лет назад 0

Президент Володимир Зеленський повернув громадянство колишньому голові Одеської ОДА Міхеілу Саакашвілі.

Відповідний указ опублікований на сайті глави держави 28 травня.

"Внести до указу президента від 26 липня 2017 року № 196 "Про припинення громадянства України Бондарєвої Т., Корнійчук О.А., Коротецького Л.О. та інших осіб" зміну, виключивши положення щодо втрати Саакашвілі Міхеілом громадянства України", — сказано в тексті.

Раніше Зеленський назвав Міхеіла Саакашвілі «захисником демократії України», а Саакашвілі зазначив, що Зеленський «не схожий на жодного з кандидатів».

13 березня 2019-го прикордонники повідомили, що не збираються пропускати Саакашвілі, який заявив про намір повернутись в Україну 1 квітня.

22 травня Саакашвілі подав Зеленському звернення із проханням повернути громадянство України. Раніше Саакашвілі заявив, що звернувся до очільників МВС, Держприкордонслужби та СБУ з проханням скасувати заборону на в'їзд в Україну.

Нагадаємо, 26 липня 2017-го Петро Порошенко припинив громадянство Саакашвілі. Жодних заяв з цього приводу ні президент, ні співробітники адміністрації не робили.

У вересні 2017 року Саакашвілі незаконно перетнув державний кордон Польщі та України, що підтверджується рішеннями місцевого та апеляційного судів. У зв’язку з цим йому заборонили в’їзді в Україну до 2021 року.

У грудні 2017-го Саакашвілі, як лідер партії «Рух нових сил» організував в центрі Києва кілька протестів.

12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали у Києві. Згодом прикордонники повідомили, що його повернули до країни попереднього перебування, тобто, до Польщі за процедурою реадмісії. За два дні політик заявив, що отримав посвідчення особи в Нідерландах.

Перебуваючи в Україні, Саакашвілі був фігурантом у трьох кримінальних провадженнях, які розслідують українські правоохоронці. Перша справа була пов’язана з організацією акцій протесту і так званими «грошима Курченка». Безпосередньо щодо цієї справи його допитували в СБУ.

Зеленський також дозволяє прийняти в громадянство України осіб, що становлять державний інтерес для країни.

В українське громадянство приймаються:

Ахмаді Коларіджан Аболфазла, 1983 року народження, уродженець Ісламської Республіки Іран, який проживає у місті Києві;

Костіков Олександр Сергійович, 1997 року народження, уродженець Російської Федерації, який проживає у Донецькій області;

Самед-Заде Емін Іззат огли, 1990 року народження, уродженець Азербайджанської Республіки, який проживає у місті Києві;

Тойгонбаєв Зіятдінбек Курманбекович, 1974 року народження, уродженця Киргизької Республіки, який проживає у місті Києві.

Також президент постановив прийняти до громадянства України як особу, яка має визначні заслуги перед Україною, Альтунсі Тамера Мохаммеда Маджеда, 1972 року народження, уродженця Сирійської Арабської Республіки, який проживає у місті Одесі.

Крім того, президент постановив прийняти до громадянства України як особу, яка має визначні заслуги перед Україною, Альтунсі Тамера Мохаммеда Маджеда, 1972 року народження, уродженця Сирійської Арабської Республіки, який проживає в Одесі.

За матеріалами ЗМІ.