Археологи передали Херсонському музею 76 артефактів

4 года назад 0

76 артефактів з південної середньовічної експедиції поповнили колекцію обласного краєзнавчого музею. Знайшли їх минулого року у Тягинці Бериславського району на фортеці Тягинь. 27 липня знахідки передали музейникам.
Начальниця південної середньовічної експедиції інституту археології НАН України, докторка історичних наук Світлана Біляєва розповіла Суспільному про артефакти. Серед них – монети, кераміка, цвяхи, засови .
"Тут прекрасна полів»яна кераміка. Вона широкого розповсюджена від криму до Середньої Азії , Візантії. Тут ми бачимо кераміку з графіта, яка визначає міський тип культури . Про це пишуть болгари , бо вона в них є. Ми бачимо полів'яну кераміку, цвяхи, засови, скло рідкісне , думаєм звідки воно. Я вже написала багатьом фахівцям і вони думають звідки це може бути".

Артефакти були знайдені минулого року. Загалом розкопки фортеці Тягинь, за словами науковиці, тривають з 2016-го.
, — говорить Світлана Біляєва.
Наукова співробітниця музею Валентина Ганощенко каже, знахідки з розкопок отримують щороку. Ці, додає жінка, традиційно поповнять колекцію археологічних експонатів, яких у музеї понад 40 тисяч.
"Ми вже не перший рік співпрацюємо. Приємно, що такі предмети надходять до музею. Вони знайдуть своє місце і доповнять експозицію. Дуже значущі предмети, які свідчать про історичні події, що відбувались на території Херсонщини".
Ксенія Сіліна, Григорій Шматко
Суспільне