Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затвердила новий План протидії пожежам

5 лет назад 0

7 травня, відбулось засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням Віце-прем’єр-міністра України ‒ Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка,   за участі  керівників обласних державних адміністрацій, міських рад і територіальних управлінь Головного управління ДСНС України.

Від Херсонщини в онлайн-конференції взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Вадим Чабан та начальник Головного Управління ДСНС України у Херсонській області Сергій Чорний.

Під час засідання були обговорені питання щодо протидії пожежам у природних екосистемах у пожежонебезпечний  період у 2019 році та самовільному випалюванню рослинності або її залишків. Також учасники зібрання обговорили питання безпечного поводження з пестицидами, агрохімікатами в Україні, та План роботи Державної комісії з питань ТЕБ та НС на 2019 рік.

Геннадій Зубко звернув увагу, що 2019 рік, у порівнянні з минулими роками, є більш пожежонебезпечним. Статистика свідчить, що протягом останніх років в Україні фіксувалося до 30 тисяч пожеж, де вогонь покривав територію до 20 тис га. Тільки у першому кварталі поточного року вже сталося понад 14 тисяч пожеж. Це – тривожний сигнал.

«Сьогодні необхідно кардинально підсилювати роботу щодо пожежної безпеки, зважаючи на те, що зазвичай пожежа трапляється навіть не без втручання людини. Це пов’язано із самовільним спаленням сміття, небезпечним поводженням з вогнем на присадибних ділянках, у полі чи лісі. Тому спільно з ДСНС України ми відкоригували План протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами», – зазначив Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

Він переконаний, до виконання Плану протидії пожежам мають бути задіяні підрозділи ДСНС, обласні державні адміністрації, частини Збройних сил України, а також територіальні органи (підрозділи) центральних органів виконавчої влади.

Серед головних завдань реалізації Плану протидії пожежам є:

— Координація і максимальна готовність до оперативного реагування підрозділів ДСНС, Мінагрополітики, Мінприроди, Мінінфраструктури, Міноборони, Держприкордонслужби, Держлісагентства, Держводагентства та ОДА;

— Максимальна готовність пожежних підрозділів лісокористувачів, ОТГ, добровільної та відомчої пожежної охорони до реагування, готовність необхідної техніки та засобів.

— Цілодобовий моніторинг ситуації у природних екосистемах, особлива увага – до зони відчуження;

— Посилення протипожежного захисту складів боєприпасів;

— Забезпечення підтоплення торфовищ і утримання їх у зволоженому стані;

— Проведення місцевих комісій ТЕБ та НС на рівні ОДА;

— Роз’яснювальна робота серед населення із залученням ЗМІ щодо дотримання правил пожежної безпеки.

Також учасники онлайн-конференції запропонували долучити керівництво Мінагрополітики і Мінприроди України  у вирішенні питання використання пестицидів та агрохімікатів.

Так, наприклад, у 2018 році українські бджолярі втратили 100 мільйонів гривень саме через ці проблеми.

Тож керівникам областей було рекомендовано провести перевірки щодо використання агрохімікатів і пестицидів у господарсько-промислових цілях з метою хімічного захисту місцевої флори та збереження фауни