Експерти назвали 7 продуктів, які можна їсти на голодний шлунок

6 лет назад 0

Здавалося б, підбадьорливу каву краще не пити вранці натщесерце, бо напій чинить дратівливу дію на стінки шлунка і кишечника. З яких продуктів варто починати день, щоб травна система відчувала себе максимально комфортно? Експерти поділилися списком з 7 продуктів, які можна і потрібно їсти на голодний шлунок. Позбавтеся від дискомфорту в ділянці шлунково-кишкового тракту і заряд бадьорістю і енергією!

Горіхи — прекрасний варіант перекусу на голодний шлунок. Вони відрізняються високою поживною цінністю, а значить всього лише невеликий жмені вистачить, щоб вгамувати почуття голоду і зарядити організм бадьорістю, енергією та гарним настроєм. Крім того, в горіхах збалансовано вміст білків, жирів і вуглеводів, а також присутні корисні жирні кислоти, які сприятливо впливають на серцево-судинну систему і на роботу мозку. Перед вживанням горіхи радять замочувати у воді на деякий час. Цей процес носить назву "активація". Фахівці вважають, що в результаті активації організм краще засвоює корисні речовини, які у великій кількості містяться в горіхах.

Гречка — ще один продукт, який можна і потрібно їсти на голодний шлунок. У гречці містяться аминоксилотами, білок, залізо, кальцій, йод, цинк, вітаміни. Гречка легко засвоюється організмом людини і миттєво заряджає бадьорістю і енергією. Те, що потрібно, коли з'явилося відчуття голоду. У гречки є й інші достоїнства. Так, популярна в нашій країні крупа нормалізує тиск, заспокоює нервову систему і сприятливо впливає на роботу травної системи. Гречка проста у приготуванні, що є ще одним аргументом на її користь. Її можна відварити або запарити в окропі на кілька годин.

Сухофрукти . Сучасні технології харчової промисловості дозволяють зберігати в сушених фруктах максимум корисних речовин. Часто за своїм складом вони нітрохи не поступаються свіжим плодам, а іноді і перевершують їх по концентрації вітамінів і мінералів, так як деякі з них з часом стають ще корисніше. Сухофрукти — відмінний варіант перекусу протягом дня і ідеальне доповнення до сніданку. Правда з ними варто знати міру, так як більшість сухофруктів відрізняються високою калорійністю. Однієї жмені цілком достатньо, щоб відновити сили і зарядитися позитивними емоціями.

Вівсянка — ідеальний продукт для вживання на голодний шлунок. Вона багата вітамінами, мінералами і органічними кислотами, які зміцнюють імунітет і підвищують захисні сили організму. Крім того, вівсянка — цінне джерело протеїнів, які відновлюються тканини і клітини. Улюблена крупа також має протиракову дію, завдяки високому вмісту антиоксидантів в її складі. Приємний бонус: з вівсянкою можна нескінченно експериментувати. Як зі способом приготування (варіння, запарювання в гарячій воді, запікання, замочування в йогурті), так і з додатковими інгредієнтами. З вівсянкою чудово поєднуються фрукти, ягоди, кориця і мускатний горіх, горіхи, шоколад.

Мюслі . Якщо ви ще не навчилися готувати домашні мюслі, які також називають гранолою, то саме час це виправити. Це чудовий варіант сніданку або перекусу протягом дня, який можна приготувати заздалегідь і зберігати в герметичному контейнері. Як правило, гранолу готують з вівсяних пластівців і інших круп з додаванням горіхів, сухофруктів, цукатів, висівок і інших корисних інгредієнтів. Головне достоїнство граноли — багатий склад. В ній містяться вітаміни групи В, А, Е, мінерали, антиоксиданти, органічні кислоти та ефірні масла. Продукт заряджає енергією, піднімає настрій, знижує рівень шкідливого холестерину, а також нормалізує роботу травної системи, так як крупи, висівки багаті клітковиною.

Хліб також корисний на голодний шлунок. Правда є важлива умова: в ідеалі він повинен бути бездріжджовим і приготований з цільнозерновий борошна. Дріжджовий хліб з білої муки, навпаки, на голодний шлунок краще не їсти, так як такий продукт дратує кишечник. Цільнозернові ж мука пробуджує травну систему та нормалізує її роботу. Щоб перекус з цільнозернового хліба став ще корисніші, додайте в список інгредієнтів авокадо. Його можна намазати на хліб як вершкове масло, але при цьому авокадо набагато корисніше. Фрукт містить у своєму складі корисні жирні кислоти омега-3, які зміцнюють серцево-судинну систему, імунітет і нервову систему.

Смузі — універсальний напій, який без найменших сумнівів можна пити на голодний шлунок. Смузі — це простір для гастрономічних експериментів. Напій готують з фруктів, ягід і овочів, додаючи додаткові інгредієнти: висівки, насіння, горіхи, шоколад, зелень, спеції і прянощі. За основу, як правило, виступають молоко, кефір, ряжанка, натуральний йогурт, соки або воду. Не бійтеся сміливих експериментів і шукайте улюблені поєднання. Готуйте смузі кожен день, і ваше життя стане трішки веселіше, смачніше і корисніше.