Херсонські лікарі вчилися фіксувати несприятливі події після імунізації

4 года назад 0

Вчора, 21 жовтня КНП «Херсонський обласний центр громадського здоров’я» провів третій онлайн-тренінг з питань імунопрофілактики для первинної ланки: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів та медичних працівників, що займаються вакцинацією. Цього разу обговорювалися несприятливі події після імунізації, способи і терміни подачі, вимоги до заповнень карт-повідомлень та протоколів розслідування причинно-наслідкового зв’язку між несприятливими подіями після імунізації і застосуванням вакцини.
На важливості щеплення від грипу в період пандемії COVID-19 наголосив директор КНП «Херсонський обласний центр громадського здоров’я Юрій Ромаскевич : «Ми маємо розуміти, що якщо буде сполучення грипу та COVID-19, то по розрахункам вчених це може привести до зростання смертності приблизно в 6 разів».
Детально розкрила особливості вакцинації від грипу для дорослих та дітей головний експерт за напрямом «Дитяча імунологія» Департаменту здоров’я облдержадміністрації Наталія Василенко . За її словами, вакцинація від грипу на 80% знижує вірогідність смертельних випадків від грипу, на 50% — частоту госпіталізації. Щеплення рекомендовані особам, що мають часті соціальні контакти (працівники торгівлі, медичні працівники, військові, працівники банки) та людям, що можуть мати важке протікання хвороби та ускладнення: особам з хронічними захворюваннями, вагітним, людям старшим 60 років, дітям до 5 років. Дітям щеплення проводять з 6 місяців двома введеннями вакцини з інтервалом місяць.
Моніторингом за безпекою імунізації в Україні, фармакомоніторингом займається ДП «Державний експертний центр МОЗ України». Наказами МОЗ України визначено порядок, за яким проводиться розслідування, а також термін «побічна реакція» — будь-яка ненавмисна і шкідлива реакція на лікарський засіб, вакцину, туберкулін, якщо вона спричинена чи прискорена активним компонентом або пов’язана з порушеннями, що виникають у процесі виробництва вакцини. Побічні реакції поділяють на серйозні і несерйозні, передбачені та непередбачені.
«Наше завдання з’ясувати, чи може вакцина спровокувати виникнення даного симптому, зміну лабораторного показника або самого захворювання. Якщо отримані дані засвідчать, що ризики від використання вакцини є вищими, ніж вигода від її використання, то ми повинні припинити використовувати дану вакцину», — зазначила Юлія Марчук, завідуюча відділу імунопрофілактики обласного центру громадського здоров’я.
За словами головного експерта за напрямом «Педіатрія» Департаменту здоров’я Тетяни Карчевич , у минулому році в області зафіксовано 5 серйозних побічних реакцій, які вимагали госпіталізації. Вони були пов’язані із введенням вакцини АКДП з цільноклітинним кашлюковим компонентом. Основна причина — програмна помилка: неправильне місце введення вакцини, відсутність струшування багатодозового флакону та неглибоке введення.
Херсонський обласний центр громадського здоров’я