Інтернати чи опіка громади? Херсонщині доведеться обирати, що робити із сиротами та малозабезпеченими сім’ями (фотосюжет)

6 лет назад 0

Деінституалізація — процес який охопив Україну паралельно з децентралізацією. І хоча про неї ще мало відомо, однак вона може змусити громаду взяти на себе відповідальність за малозабезпечених, позбавлених опіки, сиріт. Як це зробити успішно?

Саме це питання сьогодні намагалися вирішити учасники конференції, яка пройшла на базі благодійного фонду "Мій Дім" у Херсоні на вул. Гімназичній. Те, що проблематика актуальна — доводила масовість: присутніх було кілька сот осіб.

Представники влади, громадських та релігійних організацій, органів опіки та соціального супроводу говорили сьогодні про проблеми, з якими стикаються, про пошуки фінансування, про нестачу кадрів. Про це детально розповів соцпрацівник Богдан Руденко.

Виходи та успішні сценарії запропонували їм гості — американські представники фонду Heartland Family servic, Джон Джанетта , Кері Уайлз та Мері ОНіл. Команда благочинників на свій сотий день народження прибула в Україну, щоб показати: за підтримки громади модна і сформувати команду, і досягти результатів, які схоче фінансувати навіть держава.

Допомогу в навчанні та вирішенні організаційних питань готові запропонувати і з Києва. Зокрема міжнародний центр розвитку лідерства готовий простягнути руку тим, хто хоче вчитися — як державним структурам, так і молодим громадським активістам.

Панельна дискусія була жвавою: питання ставили і депутати, і кекрівники іспуючих інтернатів, і працівники соцслужб, і матері особливих дітей, і представники різних церковних деномінацій. Адже розвиненого суспільство там, де є самота і страждання бути не може. 

На думку Юрія Маринчака, керівника фонду "Мій Дім" джерела вирішення проблеми у державі є, і чимало. Головне — павильно переорієнтувати кошти і сили, й нарешті зрозуміти: бідні, ображені, десоціалізовані — відповідальність не обстрактної ВЛАДИ, а ЛЮДЕЙ, нас із вами, маленьких громад. І питання в тому, що ми готові зробити, щоб убезпечити себе, своє суспільство від сирітства, злиднів та злочинності. Фонд "Мій дім" готовий стати ресурсним центром для тих, хто зацікавлений узятися до роботи.

"Кожній дитині потрібна родина" та "Роби те, що можеш там, де ти є, з тим, що ти маєш" — саме ці дві фрази стали ключовими для гостей конференції.

відеозвернення Юрія Маринчака — за посиланням на фейсбук: https://www.facebook.com/favoriteKherson/videos/1955821417975948/