Прогноз ризику виникнення алергії на тиждень

5 лет назад 0

Ризик виникнення симптомів полінозу (з 29 березня по 3 квітня) у лісовій та лісостеповій зонах України наступного тижня оцінюється як низькій до помірного. Початок цвітіння берези затягнувся, сам сезон не буде дуже інтенсивним.

Про це повідомляє УНН з посиланням на дані Європейської аероалергенної мережі.

На названих територіях спостерігатимуться низькі до помірних у суху та сонячну погоду концентрацій пилку берези, особливо – з 1 квітня. У ці дні чутливим до пилку особам не рекомендуються прогулянки у лісах та парках, а у степовій зоні – і поблизу водойм, де часто висаджують вільху, яка, наразі доцвітає в Україні. Концентрації її пилку будуть низькими. У тому числі – у таких містах Степової зони як Запоріжжя та Одеса, де є штучні насадження вільхи.

Ще один алерген останньої декади березня – початку квітня – пилок ясена, — також поки що реєструватиметься у низьких концентраціях у містах по всій Україні. До нього чутлива п’ята частина хворих на поліноз українців.

У атмосфері спостерігатимуться й поодинокі пилкові зерна рослин родини Кипарисові (кипарис, туя, ялівець, тис), ліщини, неалергенний пилок тополі та в’яза.

У містах Півдня України реєструватиметься пилок платана, але за останніми даними він не є алергенним.

Ризик виникнення алергії знизить похолодання, яке очікується по Україні з 1 квітня після вихідних, та дощі.

Чутливим особам не рекомендуються прогулянки і під час дощів, адже опади саме вимивають з атмосфери пилок та збільшують концентрації потенційно алергенних спор грибів. Тому під час дощу концентрації і пилку, і спор, можуть бути високими.

А після опадів, особливо – на півдні України, – спостерігатимуться високі рівні спор грибів, зокрема, алергенної альтернарії та аскоспор.