Пролунають над Херсоном сирени 18 числа

3 года назад 0

Як повідомляє Штаб цивільної оборони міста 18 березня у Херсоні проводитимуть планову технічну перевірку Херсонської місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення органів місцевого самоврядування, органів управління, сил цивільного захисту, суб’єктів господарювання і населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій. При цьому буде включено автономні сигнально-гучномовні пристрої, які розташовані на території міста, та відбуватиметься передача сигналів і інформації з питань цивільного захисту в ефірі радіостанції «Українське радіо Херсон» (частота в місті Херсоні ‒ 100,6 МГц, FM-діапазон).

У зв’язку з цим, просимо херсонців зберігати спокій під час звучання сигналів і повідомлень з питань цивільного захисту та по можливості повідомити про проведення вказаного заходу рідних, близьких та знайомих.

Необхідно кожному пам’ятати!

При загрозі виникнення або в разі виникнення екстремальної ситуації, а саме:

аварії, катастрофи, стихійного лиха, повітряної небезпеки, загрози хімічного, радіоактивного зараження у всіх містах, населених пунктах, об’єктах народного господарства включаються сирени, гудки, інші звукові сигнальні засоби, сирени спеціальних автомобілів МВС.

Це єдиний сигнал, що означає «Увага всім».

ЩО НЕОБХІДНО РОБИТИ ЗА ЦИМ СИГНАЛОМ?

Якщо ви знаходитесь вдома або в іншому будь-якому приміщенні (на службі, в клубі, в класі і т.д.) і почули звуковий сигнал «Увага всім», то негайно включите повну гучність приймача радіомовлення на будь-якій програмі або включите телевізійний приймач на першу або другу програму.

Після закінчення звукового сигналу «Увага всім» по двох каналах телебачення і в діапазоні УКХ радіо, за всіма трьома програмами радіотрансляційної мережі буде передаватися мовна інформація про сформовану обстановку і порядок дії населення.

Всім дорослим необхідно засвоїти самим і роз’яснити дітям, школярам, інвалідам, людям похилого віку, що звук сирен — це не повітряна тривога, а сигнал «Увага всім». Почувши його, треба діяти так, як було викладено. І тільки повністю прослухавши і зрозумівши мовну інформацію, необхідно виконати або виконати те, що буде рекомендовано штабом цивільної оборони. Якщо ви не повністю прослухали мовну інформацію, то не поспішайте вимкнути радіо або телевізор, інформація буде повторена ще раз.

Якщо ви перебуваєте на роботі, на території підприємства або в цеху і почуєте сигнал «Увага всім», то зупиніть верстат, заглушіть машину, а якщо неможливо це зробити, то підійдіть до найближчого гучномовця на підприємстві.

Якщо ви перебуваєте на вулиці міста або населеного пункту і почули сигнал «Увага всім», то підійдіть до найближчого вуличного гучномовця, або, як їх ще називають, дзвіночку і після закінчення звукового сигналу сирен прослухайте інформацію Штабу Цивільної оборони, виконайте його рекомендації.

У місцях, де через віддаленість не чути звуку сирен і немає гучномовців центрального радіомовлення, сигнал «Увага всім» і мовну інформацію передаватимуть спеціальні автомобілі МВС. Мовна інформація в кожному випадку буде відповідати загрозі або сформованої екстремальної ситуації в  місті, районі, населеному пункті.

Варіанти мовної інформації

  •  При загрозі хімічного зараження:
    «Увага! Каже штаб цивільної оборони.
    Громадяни! Виникла безпосередня загроза хімічного зараження.
    Громадяни! Одягніть протигази, укрийте дітей в камерах захисних дитячих. Для захисту поверхні тіла використовуйте Спортивний одяг, Комбінезони і чоботи. При собі майте плівкові (полімерні) накидки, куртки і плащі. Перевірте герметизацію житлових приміщень, стан вікон і дверей. Загерметизуйте продукти харчування і створіть в ємностях запас води. Укрийте сільськогосподарських тварин і корми. Сповістіть сусідів про отриману інформацію. Надайте допомогу хворим і престарілим. Вимкніть електронагрівальні прилади. Надалі дійте відповідно до вказівок Штабу Цивільної оборони»
  • при аварії на хімічно небезпечному об’єкті: «Увага! Каже штаб цивільної оборони.Громадяни! Сталася аварія на м’ясокомбінаті з розливом сильнодіючої отруйної речовини — аміаку. Хмара зараженого повітря поширюється в напрямку селища Петрівка. У зону хімічного зараження потрапив завод» Прогрес » і повністю селище Петрівка. Населенню, що проживає в селищі Петрівка, необхідно негайно покинути житлові будинки, будівлі установ, підприємств. організацій і вийти в район Лисої гори. Про отриману інформацію повідомити сусідам. Надалі діяти відповідно до вказівок Штабу Цивільної оборони»»
  • при загрозі радіоактивного зараження: «Увага! Каже штаб цивільної оборони. Громадяни! Виникла безпосередня загроза радіоактивного зараження. Приведіть в готовність Засоби індивідуального захисту і тримайте їх постійно при собі. За командою Штабу, Цивільної оборони надіньте їх. Для захисту поверхні тіла від забруднення радіоактивними речовинами використовуйте Спортивний одяг, Комбінезони і чоботи. При собі майте плівкові (полімерні) накидки, куртки або плащі. Перевірте герметизацію житлових приміщень, стан вікон і дверей. Загерметизуйте продукти харчування і створіть в ємностях запас води. Укрийте сільськогосподарських тварин і корми. Сповістіть сусідів про отриману інформацію. Надайте допомогу хворим і престарілим. Надалі дійте відповідно до вказівок Штабу Цивільної оборони»
  • при аварії на атомній електростанції: Увага! Каже штаб цивільної оборони! Громадяни! Сталася аварія на атомній електростанції. В районі електростанції та населених пунктах Сидорово. Лушнянка, Проніно очікується випадання радіоактивних опадів. У зв’язку з цим населенню, що проживає в зазначених районах, необхідно перебувати в приміщеннях. Провести додаткову герметизацію житлових приміщень і місць знаходження домашніх тварин. Прийняти йодистий препарат. Надалі, діяти відповідно до вказівок Штабу Цивільної оборони»»
  • при повіні: «Увага! Каже штаб цивільної оборони. Громадяни! У зв’язку з підвищенням рівня води в річці Вожа очікується підтоплення будинків в районі вулиць Дачна, Зарічна. Населенню, що проживає на цих вулицях зібрати необхідні речі, продукти харчування, воду, відключити газ і електроенергію і вийти в район гори «Висока» для реєстрації на збірному евакопункті (школа № 5) і відправки в безпечні райони. Про отриману інформацію повідомити сусідам, надати допомогу людям похилого віку та хворим.

Особливого значення оповіщення набуває в умовах воєнного часу, особливо в разі раптового нападу противника, коли реальний час для попередження населення буде вкрай обмеженим і обчислюватися хвилинами. Вважається, що своєчасне оповіщення населення про можливість укриття його за 10 — 15 хвилин після оповіщення дозволить знизити втрату людей при можливому застосуванні противником зброї масового ураження (ОМП) з 85% до 4 — 7%. Тому захист населення від ОМП навіть при наявності достатньої кількості притулків і укриттів буде залежати від добре організованої системи оповіщення.
Сучасні системи далекого виявлення дозволяють швидко визначити не тільки місце і напрямок носія, але і час його підльоту. Це забезпечує своєчасну передачу інформації за системою оповіщення до штабів цивільної оборони та об’єктів народного господарства.
З метою своєчасного попередження населення міст і сільських населених пунктів про виникнення безпосередньої небезпеки застосування противником ядерної, хімічної або іншої зброї та необхідності вжиття заходів захисту штабами ГО може бути передана наступна мовна інформація (при тому встановленому порядку оповіщення, що і в мирний час)».

  • при повітряній небезпеці
    «Увага! Каже штаб цивільної оборони.
    Громадяни! Повітряна тривога. Вимкніть світло, газ, воду, погасіть вогонь в печах. Візьміть Засоби індивідуального захисту, документи, запас продуктів і води. Попередьте сусідів і при необхідності надайте допомогу хворим і престарілим вийти на вулицю. Як можна швидше дійдіть до захисної споруди або сховайтеся на місцевості. Дотримуйтесь спокій і порядок. Будьте уважні до повідомлень Штабу, Цивільної оборони».
  •  при мінуванні повітряної небезпеки
    «Увага! Каже штаб цивільної оборони.
    Громадяни! Відбій повітряної тривоги! Всім повернутися до місць роботи або проживання. Надайте в цьому допомогу хворим і престарілим. Будьте в готовності до можливого повторного нападу противника. Завжди майте при собі засоби індивідуального захисту. Будьте уважні до повідомлень Штабу Цивільної оборони.
    Виходячи з умов ситуації, що склалася при аварії, стихійному лихі, катастрофі, зміст текстів звернень може відрізнятися від наведених вище.
    Крім того, на території республіки є райони з підвищеною небезпекою катастрофічних затоплень, а снігові замети, морози, штормові і ураганні вітри можливі скрізь.

Тому, почувши звук сирен, гудків, тобто сигнал » Увага всім!», не поспішайте діяти, а уважно прослухайте мовну інформацію, спокійно оціните обстановку і відповідально поставтеся до виконання тих заходів, які рекомендує штаб цивільної оборони.

Життя вчить: там, де люди знають, як вчинити за сигналами цивільної оборони, де з високою відповідальністю виконують заходи, рекомендовані штабом ГО, там менше втрат, менше матеріальний і моральний збиток, швидше ліквідуються наслідки аварії, катастрофи або стихійного лиха.

У будь-якій обстановці не втрачайте самовладання, не піддавайтеся паніці. Будьте уважні до повідомлень Штабу Цивільної оборони!».а