У Херсоні прокурору закон не писаний!

4 года назад 0

Як порушити закон і щоб за це нічого не було? Та легко, є механізм! Щоправда, скористатися ним можуть лише обрані… До редакції газети «Новий день», вже як до останньої інстанції, звернулися зневірені мешканці декількох херсонських багатоповерхівок. За справедливість у, здавалося б, зовсім простому питанні, люди воюють вже півтора роки. І всюди чують відмову, хоч і не завжди пряму. Річ у тім, що порушником закону виявився чиновник у погонах, якого, з огляду на всі кола пекла, що пройшли пересічні громадяни, «кришує» її величність правоохоронна система.

Персональне місце під паркування просто під вікнами твоєї квартири. Ніяких тобі хвилювань, що з «залізним конем» щось не так. І ранком ти не летиш стрімголов на автостоянку, побоюючись у годину пік зависнути у заторі, а спокійнісінько собі встигаєш на роботу. Скажіть, ну хіба не класно? От тільки гараж поряд із помешканням мають одиниці водіїв, якотрі живуть у висотках. Більшість таки витрачають час, щоб забрати машину далеченько від будинку, а дехто користується послугами платної парковки. Звісно, машина може ночувати й просто перед під’їздом, але гарантій, що на ранок на ній залишаться колеса й ціле скло, жодних. «Автопотрошителі» в Херсоні орудують давно, і поліція їх особливо й не шукає. А буває ще один вид власників авто — обрані. Таким начхати на правила і норми моралі, аби тільки їм було зручно. І на це є одобрямс «криші». Якраз із таким явищем зіштовхнулися мешканці будинків по вул. Тираспольській 1-а та вул. Небесної Сотні 5, 7. Та про все — по черзі. У листопаді 2018-го на подвір’ї між багатоповерхівками, просто посеред подвір’я, без будь-яких на те документів, з’являється металевий гараж. Процесом встановлення конструкції жваво керувала одна з мешканок сусіднього будинку.
— Добре пам’ятаю цей день. Вигулюючи собаку, побачив у дворі евакуатор з металевим гаражем і підйомний кран. Поряд стояла прокурор Ольга Анатолівна Матвієнко. Тоді вона мені сказала, що конструкція тут тимчасово, що буквально через тиждень її перенесуть на майданчик, який вже бетонується. Ну ми й повірили — це ж прокурор пообіцяла! Але гараж так і не прибрали. Обмануті, ми почали клеїти на ньому листівки про те, що конструкція незаконна. А незабаром мені зателефонувала прокурор, зі словами: «Чого ти туди лізеш, чим заважає гараж?», — розповів мешканець будинку Володимир Словеснов.

Чим заважає? Та це ж зелена зона, неподалік дитячий майданчик. Хто ж це в такому місці парковки городить? Обурені таким поворотом жителі багатоповерхівок звернулися зі скаргою до херсонського міського голови. Від Володимира Миколаєнка надійшла відповідь із підтвердженням, що споруда незаконна, оскільки на землі міської територіальної громади встановлена без жодних на те документів. У тому ж листі очільник Херсона пише, що вже звернувся до поліції про притягнення винних до відповідальності, і що «лівий» гараж приберують, без варіантів. І дійсно, питання про демонтаж металевої конструкції опинилося в порядку денному чергового засідання виконкому міськради. Здавалось б, ось вона, логічна крапка у нахабній спробі обійти закон: проголосували, демонтували і забули. От тільки декілька членів виконкому влаштовують цілу дискусію навколо гаражного питання. Мовляв, чому саме цю конструкцію треба демонтувати? Це ж так несправедливо, коли в інших місцях залишатимуться і кіоски, і гаражі, теж встановлені незаконно. Словом, демонтажного одобрямсу прокурорський гараж не отримав. Подейкують, із членами виконкому «хто треба» потрібну роботу провів…

Тим часом недоторканий гараж обростає інфраструктурою! На деревах, під якими й затесалася металева конструкція, з’являється система спостереження. Виглядає анекдотично, але відеоконтроль здійснюється просто з прокурорського помешкання. Саме до квартири на другому поверсі ведуть кабелі з відеокамер. Аби можна було стежити за тим, що відбувається поряд із гаражем і в його периметрі, кабель довелося тягнути метрів на 50… І це при тому, що гараж порожній, машину туди не ставлять. Що ж охороняють власники відеокамер, сам гараж чи місце під щось, вже монолітне? Власне, про появу системи відеоспостереження, яка чітко доводить, хто власник конструкції, жителі будинків і поінформували міськраду та поліцію. Елементарно ж примусити демонтувати незаконний гараж можна того, хто його встановив. Але де там:  як чиновники, так і стражі порядку включили режим «нічого не бачу, нікого не чую». З Херсонського відділу поліції скаржникам прийшов лист, в якому правоохоронці по суті розписуються у власній некомпетентності. Ось цитата з нього: «Власників гаража, свідків та очевидців їхнього розміщення встановити  не виявилось можливим». І це при тому, що правоохоронцям жителі будинків відправили купу доказів того, що цей гараж встановила саме співробітниця прокуратури. По-перше, саме Ольга Матвієнко обіцяла сусідам, що ненадовго залишає тут конструкцію, і саме вона зривала немилі листівки сусідів з гаража. По-друге, до звернення люди прикріпили фотографію, на якій особисто чоловік прокурорки ремонтує той самий гараж, по-третє, відеоспостереження…

Звісно, спостерігаючи за явним блокуванням питання у владно-поліційних кабінетах, люди сподівалися, що їх зрозуміє хоча б керівництво міської прокуратури, де працює недобросовісний співробітник. Але й звідти, аж до Генеральної прокуратури, надходили одні відписки у стилі «не наша компетенція». Що ж це за прокурор такий недоторканний і на якого управи нема не лише в Херсоні, а й у Києві? Проводячи незалежне розслідування, я першим ділом прибула на місце незаконної споруди. Але не встигла й пари світлин того самого гаража зробити, як звідки не візьмись підбіг якийсь чоловік і почав мене фотографувати, причому впритул. Спробувала пояснити, що в Україні зйомка громадян без їхнього дозволу заборонена. Але у відповідь почула — «хочу й буду». Це і був чоловік прокурора Ольги Матвієнко. З якого дива він фіксував як журналіст виконує свої професійні обов’язки, залишається лише здогадуватися. Але сам факт, що член прокурорської родини прибіг до «нічийного» гаража, вже є прямим доказом того, що до конструкції він має безпосереднє відношення.
Далі «Новий день» звернувся за коментарем до низки інстанцій. Скажемо прямо: відповіді посадових осіб ошелешили, бо таки ніхто(!), виявляється, не в змозі вплинути на прокурора, який своїми діями демонструє — закон писаний не для всіх! Так, у міській раді, яка має боротися з встановленням незаконних споруд на землі територіальної громади, як капітальних, так і тимчасових, просто відмахуються від своїх обов’язків. Кажуть, прибрати гараж не можуть, бо в місті відсутній порядок демонтажу незаконних конструкцій.

— Якщо чесно, вперше чую, що тут має якийсь стосунок співробітниця прокуратури. Питання щодо процедури демонтажу незаконних тимчасових споруд у місті виносилось на сесію двічі. Але депутати не голосують, адже в половини з них є кіоски, встановлені без дозвільних документів, які теж доведеться зносити. Думаю, аби назавжди поставити крапку в цьому питанні, треба все ж прийняти на сесії процедуру демонтажу. І тоді працюватиме комісія, яка зробить інвентаризацію і перелік всіх безгоспних об’єктів і ніхто не скаже, чому цей кіоск чи гараж прибрали, а інший ні, — розповіла в. о. заступника міського голови Олена Мазур.

Приймати таке рішення депутати, як ви розумієте, не поспішають. Того ж, що в даного гаража є власник, чиновники вперто не бачать. Та що там, цього впритул не помічають у прокуратурі на всіх рівнях… Так, прокурор Херсонської області Ігор Івченко прямо визнав, що в ситуацію втручається винятково методом листування. Один лист він направив аж до свого підлеглого — керівника місцевої прокуратури, другий — херсонському міському голові.

— Ми просто можемо сказати мерії в черговому листі, якщо в них щось не виходить, вони можуть у будь-який момент звернутися до правоохоронних органів з цього питання. Я думаю, що ми такого плану підготуємо ще одного їм листа і попросимо нас поінформувати про результати розгляду.
— Я правильно зрозуміла, що прізвище співробітника прокуратури у ваших зверненнях не фігурує?
— Ну я на сьогоднішній день не маю підтверджень того, що наш працівник має якісь правовстановлюючі документи на цей гараж, — відповів прокурор області.

Від листів користі мало, їх, на тему гаража, у жителів будинків назбирався величезний стос. Частину відписок прислали з місцевої прокуратури, де працює Ольга Матвієнко. Гараж, до речі, встановлено у двох хвилинах пішого ходу від міської прокуратури. Керівник цієї установи дуже перепрошує мене за те, що чекати на нього довелося хвилин з 20. Та, власне, жодних претензій, все-таки візит без попереджень. Питання в іншому — і в місцевій прокуратурі роблять вигляд, що не знають, чий то гараж.

«Я не раз викликав цю співробітницю і запитував у неї по даній ситуації, але людина клянеться дітьми, що це не її й не її родичів гараж. У прокуратурі вона працює вже близько 10 років, у 2015-му пройшла атестацію і була призначена на посаду до місцевої прокуратури. До цього випадку скарг щодо морально-ділових якостей цієї співробітниці до нас не надходило. Ми відправили звернення до міського голови, щоб міськрада звернулася до суду або винесла питання про демонтаж на засідання виконкому. Зробимо все, що від нас залежить у даній ситуації», — дуже ввічливо, але по суті методично відшив мене керівник Херсонської місцевої прокуратури Костянтин Гуляков. Так само, вже по якому колу поспіль, у різних інстанціях відшивають скаржників з прокурорсько-гаражного питання. І це ж тільки один приклад боротьби за справедливість. А скільки їх, таких непробивних стін? Змінюються президенти, прем’єри, міністри, прокурори, але «кришування» і кругова порука у державних відомствах залишаються незмінними. Як-то кажуть, ворон ворону око не виклює. Отакі прокурорські гаражики шефи у великих кріслах вважають 101-м питанням, мовляв, морочать голову тут скаргами своїми. От тільки жаль, що на далеких позиціях опиняються імідж правоохоронного відомства, офіцерська честь, до якої колись так прагнули, і проста людська чесність. Як же, скажіть, можна тримати у прокуратурі того, хто сам закон порушує? Для жителів декількох будинків питання демонтажу незаконного гаража постало просто руба. Чому те, що не можна всім, легко дозволяється прокурору? Хіба в Україні є версія кодексу для обраних, їм що, закон можна не виконувати?

Останнє звернення активні жителі будинків адресували кадровій комісії при Офісі Генерального прокурора. За логікою речей, за скаргою щодо негідної поведінки працівника прокуратури мають відкрити дисциплінарне провадження. Відповіді звідти люди ще не отримали.
Марина САВЧЕНКО.
Новий день
ВІД РЕДАКЦІЇ. Вже з березня в Україні стартує черговий етап реформи прокуратури. Всі співробітники мають пройти переатестацію. Щиро сподіваємося, що публікація про те, як у Херсоні прокурор на свій лад закони трактує, вплине на висновок атестаційної комісії. Полина Светлова