Екологи нарахують багатомільйонні збитки за незаконний водозабір

Екологи нарахують багатомільйонні збитки за незаконний водозабір

7 лет назад 0

06 вересня 2017 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Херсонської області проведено позапланову перевірку з виїздом до Олександрівської сільської ради Скадовського району з метою з’ясування обставин, викладених Скадовським управлінням водного господарства та прокуратурою області щодо незаконного забору фізичною особою води зі свердловини вертикального дренажу.

В ході проведення перевірки встановлено, що зі свердловини № 9 здійснюється забір дренажної води водозабірним обладнанням «SPRUT» продуктивністю 60 м3/год., зрошується 7,0 га насаджень капусти та перцю. Громадянин Свіднінський С.І. здійснює забір води без дозволу на спеціальне водокористування, чим порушено вимоги пункту 9 статті 44 Водного кодексу України. Договір на зрошення сільськогосподарських культур із Скадовським УВГ громадянином не укладено.

Крім того, біля свердловини зрошення на відкритій земельній ділянці розміщені відходи: поліетилен, поліпропіленові мішки, пластикова тара з під пестицидів та агрохімікатів, ПЕТ-пляшки, шланги крапельного зрошення, чим порушено вимоги статті 46 Закону України «Про охорону земель».

Екологами здійснено виклик слідчого Скадовського відділення Новокаховського ВП ГУНП в Херсонські області та в присутності представників Скадовського управління водного господарства демонтовано мотопомпу «SPRUT», складено протокол про адміністративне правопорушення з відповідним описом вилученого знаряддя незаконного забору води. У найближчий час буде здійснено розрахунок збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів фізичною особою.

Дуже добре, що здійснення Державною екологічною інспекцією у Херсонській області постійного результативного контролю за видобуванням підземних водних ресурсів підтримується правоохоронними органами, в тому числі Управлінням захисту економіки в Херсонській області.

За інформацією Державної екологічної інспекції у Херсонській області