На Megogo вийшов документальний фільм «Лишатися (не) можна» про Херсонський театр ім.Куліша після російського повномасштабного вторгнення

7 месяцев назад 0

Стрічка доступна для безкоштовного перегляду.

На онлайн-платформі Megogo для безкоштовного перегляду  «Лишатися (не) можна» режисера  Сергія Зейналова про Херсонський театр ім.Куліша після російського повномасштабного вторгнення. Про це команда стрічки повідомила «Детектор медіа» пресрелізом.

Героями картини стали працівники театру, зокрема його художній керівник  Олександр Книга .
Олександр Книга У фільмі худрук театру розповідає що вимагали від нього росіяни в перші дні окупації міста, як він намагався убезпечити свій колектив та як рятував сім'ю з міста Олешки, яке і досі перебуває під контролем окупантів.

Головний режисер театру  Сергій Павлюк , якому росіяни приписували організацію мітингів, згадує допити та переслідування з боку окупантів, ділиться історією свого виїзду разом з родиною, у якій п'ятеро дітей. 

Серед колективу театру є також херсонці, які жодного дня окупації не покидали місто. У фільмі вони діляться своїми історіями життя «під дулом» та мотивацією вибору.

«Відверто, фільм мав на меті розказати історії виїзду та відновлення роботи під обстрілами. Але в процесі роботи над ним з'явилося надзавдання — дати виговоритися тим, хто поїхали і тим, хто залишився, почути аргументи одне одного, щоб прийняти вибір кожного» , — розповідає режисер фільму Сергій Зейналов. 

Єдина актриса, яка бере участь у фільмі «Лишатися (не) можна», але розповідає не свою особисту історію, —  Римма Зюбіна . Римма Зюбіна Зюбіна грає в однойменній виставі роль заступниці директора театру ім. Куліша, до якої з обшуками вриваються російські військові.

«Іде розділення: ви зрадники, бо поїхали, а ви зрадники, бо залишилися. І нам не треба чекати перемоги, що до нас прийдуть психологи і будуть з нами працювати. Ми маємо пройти ці болісні обговорювання. Якщо ми не почнемо зараз діалог, то він ніколи не відбудеться» , —  вважає актриса.

Режисер фільму Сергій Зейналов родом з Олешок. На момент зйомок, там — в затопленому домі, в окупації — перебували його бабуся та дідусь, мама з братом змогли виїхати в квітні 2022-го. Найдраматичнішим моментом в роботі була сцена біля Антонівського мосту, коли по прямій через Дніпро до дому Сергія залишалося 5 кілометрів, але допомогти рідним він не міг. 
Режисер Сергій Зейналов і оператор Ігор Судаков Зйомки фільму відбувалися у травні-червні 2023 року у Херсоні після його затоплення внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС, у Кропивницькому, де в місцевому театрі працює зараз Сергій Павлюк, та в Києві під час підготовки прем'єри однойменної вистави «Лишатися (не) можна» (реж.  Євгеній Резніченко ) про справжні історії виїзду трупи театру з окупації. Створення стрічки фінансово підтримав Європейський Союз. 

Нагадаємо, раніше херсонська журналістка  Анжела Слободян , яка понад чотири місяці прожила в російській окупації та ще місяць перебувала в полоні у росіян, .

Фото надала команда документального фільму «Лишатися (не) можна»