Ще одна викрадена окупантами у Херсоні картина «засвітилася» у музеї в Криму

6 месяцев назад 0

Одна з викрадених у Херсоні  картин «засвітилася» в Центральному музеї Тавриди — полотно потрапило в об’єктив окупантської камери у серпні 2023 року під час зйомок пропагандистського телесюжету,  Херсонський художній музей.

Ця картина цікава ще й тим, що тривалий час не було відомо, хто саме на ній зображений. І лише з часом з’ясувалося — для портрету позувала троюрідна сестра херсонського політика.

Йдеться про картину учня Олексія Шовкуненка Івана Лободи «Вишивальниця» (1971). Це полотно Херсонський художній музей отримав у 1981 році від Дирекції виставок Спілки художників України.Іван Лобода «Вишивальниця»Фото:  Херсонський художній музей З 2019 року в головній адміністративній будівлі області тривав виставковий проект «Мистецтво на зламі тисячоліть», координатором якого був Херсонський художній музей. «Вишивальниця» стала одним з експонатів першої виставки. В дівчині на картині впізнав свою троюрідну сестру тодішній заступник голови Херсонської облради Василь Зеленчук. .

Автор полотна Іван Лобода родом з Полтавщини, однак він багато часу працював на Івано-Франківщині, де і проживала родина Василя Зеленчука. І для портрету позувала Катерина Вережак — донька знаної вишивальниці з села Кривопілля Верховинського району Івано-Франківської області. Вона ж — троюрідна сестра херсонського політика. Архів Кавун.City, виставка у будівлі Херсонської облрадиАвтор:  Євгенія Вірлич В минулому році, коли російські окупанти під виглядом «евакуації»  Херсонський художній музей, вони викрали і цю картину. Наразі відомо, що вона знаходиться у музей Тавриди в тимчасово окупованому Криму. Зокрема, саме в цьому музей зберігається і чимало інших викрадених на Херсонщині музейних експонатів.