У Херсонському художньому музеї ідентифікували ще дві роботи, вкрадені загарбниками

8 месяцев назад 0

У Херсонському художньому музеї ідентифікували ще дві роботи, вкрадені загарбниками.

Про це повідомляється на сторінці музею у facebook. 

"Ідентифікація вкрадених творів мистецтва триває!

Уважно дивимось свіженьке окупантське відео (те саме, в якому мародери вчергове підтверджують, що викрадені твори зберігаються в Сімферополі, в Центральному музеї Тавриди) та продовжуємо впізнавати роботи з колекції Херсонського художнього музею. На цей кадр потрапили два твори херсонських митців.

Віктор Балаш (1932-2007). «Сон». ІІ акт.  Ескіз декорації до вистави «Майська ніч» за Гоголем. 1980. Тканина на картоні, аплікація.За своє довге творче життя головний художник Херсонського обласного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша Віктор Балаш оформив понад 200 вистав. Це вже другий ескіз декорацій Народного художника України, стовідсоткове перебування якого у сімферопольському музеї підтверджено.

Георгій Курнаков (1887-1977). Дорога. 1952. Картон, олія.  Херсонський корифей виявився рекордсменом — це четверта робота майстра, яка потрапила в об’єктив камери в музеї окупованого Криму. І це не дивує, адже наша музейна колекція налічувала майже дві з половиною сотні графічних і живописних творів художника. Звертаємо увагу на те, як «дбайливо» окупанти ставляться до викраденого, навіть перед зйомкою, заради «картинки», не навели лад — так і залишився пейзаж Курнакова скособоченим…

Скарбничка доказів злочину поповнюється. Сподіваємось, усі причетні до пограбування Херсонського художнього музею понесуть покарання. Тим більше, що, намагаючись виправдатися та викривити реальність, злочинці самі фіксують свої злочини" , — вказується у повідомленні.

Нагадаємо, що російські солдати розграбували Херсонський музей на початку листопада минулого року. Окупанти вивозили речі з колекції фурами в супроводі озброєних людей у цивільному впродовж чотирьох днів. Керувала "евакуацією" призначена окупантами "директорка" Наталя Десятова.
Згодом картини з Херсонського музею "засвітились" у Художньому музеї Сімферополя, їх впізнала директорка Херсонського музею Аліна Доценко. А після відступу з Херсона росіяни ще й обстріляли музей.
Працівники Херсонського художнього музею ідентифікували вже 56 викрадених росіянами картин. Твори мистецтва впізнають по світлинах, зроблених у сімферопольському Центральному музеї Тавриди. Матеріальна вартість викрадених артефактів оцінюється в сотні мільйонів доларів.
Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру окупаційній директорці Херсонського обласного художнього музею Наталії Десятовій у колабораційній діяльності. Їй загрожує ув’язнення на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.