У Львові представили творчий доробок скульптора Івана Самотоса

6 лет назад 0

Всі фото Андрія Куб'яка

Презентація каталога-альбома «Іван Самотос. Скульптура»  та виставки з творів Майстра відбулася у п'ятницю, 15 червня, у галереї Львівської національної академії мистецтв. 

І саме в цьому виші  (тоді – Інститут прикладного та декоративного мистецтва) Іван Михайлович викладав із 1963 року.  З 1991 року – професор цього вищого навчального закладу, пише всеукраїнська газета "День".

Альбом, упорядниками якого є викладач кафедри графічного дизайну Михайло Царик та діти Майстра – музикознавець Наталія Самотос-Баєрлє та викладач кафедри академічного рисунку ЛНАМ Тарас Самотос, підсумовує життєвий і творчий шлях Івана Самотоса, і це понад дві сотні пам’ятників та алегоричних фігур, станкових портретів, композицій великих та малих форм.

Як розповів «Дню» автор вступної статті видання проректор Львівської академії мистецтв, професор Роман Яців, альбом готувався в кілька стадій, а його основа закладена ще за життя художника. «Після відходу Івана Самотоса 7 липня 2016 року в структуру макету були внесені доповнення, які поглибили формально-образний і смисловий ряд його багатого творчого спадку», – говорить Роман Яців.

На презентації наголошувалося, що Іван Самотос, який був визначним скульптором і педагогом, зумів вибудувати свою, індивідуальну, лінію творчого розвитку, скерувавши її до національного ціннісного вектора через глибинні перетворення в душі, данину родинним традиціям, відповідального ставлення до рідного середовища.

«Як мистець-пластик, Іван Самотос оригінально розвинув професійні настанови свого славетного вчителя Івана Севери, зіставивши їх з особистим розумінням природи духовності в гострих, експресивних формах, – зазначає професор Яців. – Завершальний цикл станкових портретів визначних сучасників він зумів потрактувати через проекцію необарокової концепції, шляхом «прочитання» формотворчого досвіду геніального скульптора XVIII століття Іоана Георгія Пінзеля. В альбомі представлено найбільш репрезентативні зразки творчості Івана Самотоса, в яких розкривається його тонка лірична натура, а з нею й вольовий характер та виразно артикульована патріотична складова його мистецького світогляду».  

Довідка «Дня»:

Іван Самотос (1933 – 2016) – народний художник України, Почесний академік НАМУ,  багатолітній голова правління Львівського осередку Національної спілки художників України, голова президії «Ліги творчої інтелігенції Львівщини», завідувач кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської академії мистецтв.

Серед найвідоміших творів Самотоса – погруддя Григорія Сковороди та Івана Котляревського, пам'ятник жертвам НКВС на вулиці Замарстинівській у Львові, а також пам'ятник В'ячеславу Чорноволу у Львові – у сквері «На валах», що поруч із будівлею облради.