Українські будівлі претендують на найпрестижнішу архітектурну премію

5 лет назад 0

Людвіг Міс ван дер Рое

Назвали номінантів, які змагатимуться 2019-го за найпрестижнішу європейську архітектурну премію Міс ван дер Рое. З України обрали одразу 7 будівель.

Усього будуть оцінювати 383 проекти із 38 країн світу. Про це передає сайт "Gazeta.ua".

Київський академічний драматичний театр на Подолі, Київ

Театр розташований на Андріївському узвозі. Його відкрили 2017-го після реконструкції. Одразу ж його оновлений вигляд викликав величезний резонанс: думки радикально розділилися — від об'єкта, що спотворює обличчя міста, до твору мистецтва.

Проект: Архітектурне бюро Drozdov & Partners, Харків.

Скандально реконструйований театр на Подолі номінували на європейську архітектурну премію.

Міжнародна Печерська школа, Київ

На премію номінували новий корпус. Його прибудовали до навчальної будівлі, яка була створена 1996-го. Архітектори знайшли нестандартні рішення для організації простору в школі, виходячи з нової освітньої програми. Велика увага в школі приділяється театральному мистецтву, спорту і позакласним заняттям, тому корпус розбитий на функціональні зони.

Проект: Archimatika, Київ

 Печерську міжнародну школу можуть нагородити архітектурною премією Центр Митрополита Андрія Ш ептицького, Львів

На здобуття премії претендує проект Центру Метрополита Андрія Шептицького при Українському католицькому університеті. Будівля розбита на кілька функціональних просторів: наукова бібліотека, навчальні аудиторії, адміністративна частина, культурно-публічний простір із кафе та дитячою зоною. Центр відкрили у вересні 2017-го.

Проект: Behnisch Architekten, Chaplinskyy & Associates, AVR Development

У Європі високо оцінили будівлю Центру Митрополита Андрея Шептицького Земля ведмедів і вовків, Черкаси

Це новий виставковий комплекс Черкаського зоопарку, який отримав довгу образну назву "Земля ведмедів і вовків". Для тварин тут створені максимально наближені до природніх умов зони для проживання. Тут немає ані кліток, ані ґрат. Є тільки відкриті водойми та приміщення для зимівлі. Відвідувачі можуть споглядати на тварин зі спеціальних оглядових майданчиків.

Проект: студія Project 7

 Відвідувачі можуть подивитися на тварин зі спеціальних оглядових майданчиків. Дачний готель Глібівка, Київська область

Дачний готель номінували на премію за те, що він є прикладом взаємодії сучасної архітектури з природним середовищем. Комплекс розташований на березі Київського водосховища у сосновому лісі. Він складається з 2 великих корпусів і 27 котеджів.

Проект: KUDIN Architects

 Дачний комплекс номінували за те, що він є прикладом взаємодії сучасної архітектури з природним середовищем. Кам'яний будинок, Київська область

Приватний заміський будинок розташовується у селищі Романівка на Київщині. Він eco-friendly, виконаний повністю з натуральних матеріалів зовні та всередині. Будівля спланована відповідно до сучасних архітектурних тенденцій і з високим ступенем комфорту.

Проект: 33bY Architecture

 Будинок виконаний повністю з натуральних матеріалів зовні та всередині. Сцена, Дніпро

Багатофункціональний парковий павільйон розташовується у Дніпрі в парку Шевченка на місці колишнього Зеленого театру. Це публічний простір, заходи на якому може організувати будь-хто. У проектуванні та будівництві павільйону брало участь понад 200 осіб.

Проект: Stage Dnipro Community, Kultura Medialna Non-Profit Organization, Hip Park

 Заходи на сцені в Дніпрі можна проводити безкоштовно

У січні журі назве шорт-ліст із 40 номінантів на премію, а у лютому оприлюднять імена 5 фіналістів. Переможця оголосять на урочистій церемонії 7 травня 2019-го.