Ціни на овочі та ягоди на Херсонщині рекордно впали, попиту немає

2 года назад 0

Овочі та ягоди нового урожаю на Херсонщині продають в рази дешевше, ніж на підконтрольних Україні територіях, бо на окупованих немає ринків збуту.

Про це свідчать дані моніторингу .

На тимчасово окупованій Херсонщині вирощують багато ранніх овочів та ягід. Але цьогоріч регіон втратив доступ до ринку території України, що підконтрольна уряду – збувати продукцію зараз просто неможливо. У зв’язку з цим різко змінилися ціни – сильно впали на місцеву продукцію й підскочили на продукцію, привезену з інших регіонів.

Ціни на овочі на Херсонщині рекордно впали Ціни на місцеві продукти на найбільшому фермерському ринку півдня України «Неждана», с. Великі Копані:Молода білокачанна капуста, пекінська капуста, редис – 5-8 грн/кг.
Тепличні огірки – 20 грн/кг.
Кабачок – 30 грн/кг.
Червоний томат – 80-100 грн/кг
Рожевий томат – 110 грн/кг.
Зелена цибуля – 50 грн/кг
Кріп – 50 грн/кг.
Суниця – 100 грн/кг.
Молодий буряк – 20 грн/кг
Молода картопля – 8-10 грн/кг,
Картопля осіннього врожаю – 10-14 грн/кг.

Для порівняння, на гуртовому ринку «Шувар», що у Львові, молода картопля коштує 47-60 грн/кг, молодий буряк – 55 грн/кг, молода білокачанна капуста – 20-25 грн/кг, пекінська капуста – 48-55 грн/кг, а огірок – 50-60 грн/кг.

Різниця цін працює і у зворотній бік. Так, до прикладу, яблука, що завезли у Херсонщину, коштують 28-30 грн/кг, а на ринку «Шувар», за такі ж самі яблука беруть 5-12 грн/кг.

Навіть за низькими цінами товар не купують

Місцеві жителі Херсонщини скаржаться, що навіть з такими низькими цінами на місцеву продукцію, продати її не виходить – просто немає покупців.

Навіть молоду картоплю за 8 грн/кг продати майже нереально. Про це розповіла мешканка Скадовського району:

«Ціни немає. Наразі односельці продають картоплю, яку виростили у теплицях, та розповідають, що ледве змогли здати оптом за 8 грн. А у нас картопля посаджена у відкритий ґрунт, поки стоїть зелена, ще не копали, але розуміємо, що й за таку ціну не зможемо її збути».

За її словами, для багатьох мешканців сіл вирощування овочів – єдиний спосіб заробітку.