Держпродспоживслужба Херсонщини посилила контроль за безпекою харчування школярів

4 года назад 0

Розпорядженням голови Херсонської обласної державної адміністрації № 883 від 21.12.2019 року затверджена програма «Дітям Херсонщини – якісне харчування» на 2020-2022.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в області розроблено та затверджено Розпорядженням Голови Херсонської обласної державної адміністрації № 783 від 18.11.2019 року План заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей в закладах освіти Херсонської області.

В усіх районах, Херсоні та Новій Каховці спеціалісти Держпродспоживслужби провели 25 семінарів-навчань персоналу операторів ринку, який задіяний в організації харчування, з метою запобігання випадків харчових отруєнь у закладах освіти.

У Херсонській області 420 закладів освіти, де харчуються 60 тисяч 109 осіб. Також 404 дошкільних навчальних закладів, де харчуються 35 тисяч 37 дітей. У 2019 році було проведено 219 інспектувань та 36 аудитів закладів освіти та дошкільних навчальних закладів згідно річного Плану державного контролю Держпродспоживслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Так, для здійснення державного контролю за безпечністю харчових продуктів за 2019 рік у навчальних закладах всіх типів відібрані 18 зразків м'яса свинини та 130 змивів з обладнання харчоблоків. Дослідження були проведені в Херсонській регіональній державній лабораторії ім.професора Л.С.Ценковського Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Жодної загрози здоров'ю дітей не виявлено.

Спеціалістами Держпродспоживслужби доведені вимоги до райдержадміністрацій, об'єднаних територіальних громад, виконкомів міських рад міст обласного значення стосовно складання тендерної документації щодо закупівлі харчових продуктів та надання послуг з харчування дітей з урахуванням обов'язкової вимоги наявності експлуатаційного дозволу або державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів у постачальника.

До Держпродспоживслужби України подані розрахунки у сумі 2151569,06 грн. щодо проведення лабораторних досліджень харчової продукції на 2020 рік у закладах освіти та дошкільних навчальних закладах згідно річного Плану державного контролю Держпродспоживслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів при проведенні інспектування харчоблоків.

Обласною державною адміністрацією за рекомендаціями Головного управління Держпродспоживслужби в області доведені вимоги до райдержадміністрацій, об'єднаних територіальних громад, виконкомів міських рад міст обласного значення стосовно складання тендерної документації щодо закупівлі харчових продуктів та надання послуг з харчування дітей з урахуванням обов'язкової вимоги наявності експлуатаційного дозволу або державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів у постачальника.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в області розроблено Паспорт харчоблоку освітнього закладу. Згідно протокольного доручення голови Херсонської обласної державної адміністрації проведена робота щодо паспортизації харчоблоків освітніх закладів. Паспортизовано 100% закладів. За результатами паспортизації надані рекомендації, які є обов'язковими до виконання. Херсонською обласною державною адміністрацією надані пропозиції райдержадміністраціям, об'єднаним територіальним громадам, виконкомам міських рад міст обласного значення щодо виділення коштів з місцевих бюджетів для належного функціонування харчоблоків освітніх закладів.

Головне управління
Держпродспоживслужби
в Херсонській області