Дно Каховського водосховища планують засіяти зерновими

9 месяцев назад 0

На осушеному дні почала відроджуватися нова екосистема

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що для збереження території Каховського водосховища його дно потрібно засіяти однорічними рослинами.

В етері марафону “Єдині новини” він розповів, що дно осушеного водосховища потрібно засіяти однорічними сільськогосподарськими рослинами, зокрема для зменшення пилових бур та кліматичних ризиків, передає Міндовкілля у Facebook.

Стрілець підкреслив, що відновлення потребують 200 тисяч гектарів дна. Для цього науково-експертна рада Міндовкілля пропонує висадити більше ніж 3000 тонн насіння сільськогосподарських культур. Проте врожай неможна буде вживати в їжу.

Він зазначив, що висадка рослин має проходити з урахуванням заходів безпеки, адже водосховище знаходиться на поблизу лінії фронту. 

"На осушеній території водосховища вже почались певні сукцесійні процеси [заміна однієї екосистеми на іншу]. Узбережжя Нацпарку "Кам’янська Січ" поступово вкривається маленькими паростками рослин. Наразі їх досить важко ідентифікувати", – підкреслив Стрілець.
Нагадаємо, на початку липня на дні Каховського водосховища зʼявилися перші паростки рослин, які ще занадто маленькі, щоб їх ідентифікувати.

Як повідомлялося раніше, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що на відновлення екосистем після підриву Каховської ГЕС знадобиться щонайменше 10 років.