Фермерам Каховщини невигідно збирати врожай

7 месяцев назад 0

Фермерам, які залишилися в окупації на Херсонщині, стає дедалі важче там перебувати. Про це розповів начальник Каховської міської військової адміністрації Віталій Немерець .

«У фермерів, які виїхали з тимчасово окупованих територій, їхні землі або відбираються, або «націоналізуються», як окупанти це називають. Як би вони не називали, це незаконні дії, які призводять до того, що підприємства зникають взагалі або нерентабельні», — зазначив він.За даними посадовця, врожай, який збирають, коштує дуже дешево. Ставлять такі межі, що невигідно взагалі збирати. Оскільки орендувати техніку, щоб зібрати врожай і заправити її, навіть дорожче, ніж не збирати. Тому підприємства нерентабельні. А якщо і зібрали врожай, то доводиться його реалізовувати за невеликі гроші.

«Без переоформлення за російським законодавством працювати в окупації вже майже неможливо,  — додав керівник МВА. —  Ті, кому ще вдається цього уникнути, — це зазвичай невеличкі сільгосппідприємства, які мають лише декілька гектарів землі або навіть і менше».

Серед тих аграріїв, хто залишився на окупованій території, є підприємці, які співпрацюють з окупаційною владою і займаються організацією процесів в аграрному секторі, каже посадовець.

«На жаль, є люди, які зрадили Україну, які перейшли на бік окупанта, і вони організовують роботу на цих землях, які «націоналізують», або приїздять з Росії якісь підприємці, які займаються далі на цій землі сільгоспвиробництвом. Звісно, все це незаконно. Всі факти, які нам відомі, відомі й правоохоронним органам, і спецслужбам. Тому всім фактам дається правова оцінка, і я більш ніж упевнений, що кожний, хто або порушив законодавство, або привласнив чужу землю чи іншу власність, буде притягнутий до відповідальності», — стверджує Немерець.