Херсонська ТЕЦ заплатить сумнівній компанії майже 30 мільйонів гривень

4 месяца назад 0

Херсонська ТЕЦ закуповує аніоніти та катіоніти (стиролові полімери у первинній формі) на загальну суму майже 29,4 мільйона гривень. Про це повідомляє «».
Очікувана вартість складала майже 29,7 мільйона. Тож трохи зекономили. Втім, в результаті тендеру перемогу отримала компанія, яка нещодавно мала проблеми в інших закупівлях та була фігурантом кримінальної справи. Йдеться про ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго». Цікаво, що розраховуватися чиновники мають не грошима з бюджету, а коштами донорів (благодійної організації).

Відповідно до розслідування , Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Харківській області  пропозицію  ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго» у тендері на аварійно-відновлювальні роботи на Харківщині: у компанії виявили невідповідності в документах і зауважили на необхідності усунення цих невідповідностей. Проте компанія цього так і не зробила. Йдеться про грудень 2023 року.
У Житомирі ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго» — один із постійних підрядників КП «Житомиртеплокомуненерго». В  це ТОВ стало переможцем  на реконструкцію теплової мережі у Житомирі на вул. Князів Острозьких з пропозицією 19 млн 780 тис. 327,40 грн, що на 28,5 тис. грн дешевше від стартової ціни. Найменшу ціну запропонувала житомирська ПРБФ «Комунальник» – 15 млн 734 тис. 137 грн, але їх пропозиція була відхилена, бо начебто не відповідала технічним умовам закупівлі. Роботи, до речі, так і не виконали: угоду розірвали у жовтні 2022 року за «об’єктивних обставин, що унеможливлюють виконання зобов’язань передбачених Договором підряду». Кошти не перераховували.

На додачу, ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго» фігурувало у кримінальному провадженні, за яким вже відбувалися судові розгляди (номер справи 296/10014/23). Згідно з матеріалами справи, встановлено, що в періоді часу з 2020-2021 невстановлені службові особи КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради, змовившись з невстановленими службовими особами ТОВ «Спецтермомонтаж-енерго» та фізичною особою-підприємцем завдали матеріальної шкоди КП «Житомиртеплокомуненерго» ЖМР.

Правоохоронці вважали, що чиновники зловживали службовим становищем і разом з посадовцями ТОВ та підприємцем мали намір заволодіти частиною грошових коштів, які виділені за результатами проведення тендерних закупівель для здійснення реконструкції районної котельні РК-10 в м. Житомирі.  

На думку слідчих, було складено кілька завідомо неправдивих документів, а саме форми КБ-2в та КБ-3, до яких було внесено «задвоєні» позиції про виконані роботи, що призвело до завищення витрат за виконанні будівельні роботи 

Втім, не встигли навіть порахувати матеріальної шкоди, бо справа розсипалась сама по собі — в суді правоохоронцям не подовжили строки досудового кримінального розслідування.

Зауважимо, що відповідно до плану закупівель оплату Херсонська ТЕЦ здійснюватиме не бюджетним коштом, а коштом донорів. Відтак, спостерігаємо за виконанням зобов’язань компанією далі.