Херсонські бджоляри готують пасіки до зими

4 года назад 0

Цьогорічна осінь порадувала херсонських бджолярів неабияким теплом. Але вже середина осені і це означає, що підготовка пасік до зими підходить до завершення.
Зі слів бджолярів, нинішній рік був дуже непростий – затяжна весна, літо з його коливаннями температур та засухою, але приклавши максимум зусиль бджолярі Херсонщини отримали непогані результати. У кінці вересня, коли матки припиняють відкладан­ня розплоду, пасічники роблять ревізію всім бджолосім’ям і оста­точно готують їх до зими.
З гнізд виймають порожні стільники, що були поставлені для відкладання розплоду, зменшують льотки до проходу 1-2 бджіл, старанно утеплюють гнізда і стежать за тим, щоб у вулик не залізли миші. В цей же час проводять вибраковку і перетоплюють на віск старі стільники, провадять дезінфекцію та лікування бджіл від вароозу. Здорові та забезпечені кормами бджоли зимують краще і виходять з зимівлі з найменшими втратами. Кожен досвідчений пасічник знає, що для зимівлі найбільш підходять світлі сорти меду, темні сорти відрізняються більшим ступенем кристалізації, що згубно позначиться на бджолах, особливо на початку весни, перед першим обльотом.
Невдала підготовка до зимівлі може спровокувати загибель матки або всієї родини, дефіцит корму, слабкість робочих особин, розвиток хвороб.Від підготовки бджіл до зими залежить життя і здоров’я цих найкорисніших у світі комах.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області