На допомоги переселенцям у березні в бюджеті передбачено близько 4 мільярдів

2 месяца назад 0

У Міністерстві соціальної політики очікують, що допомогу на проживання з 1 березня в Україні отримуватимуть близько 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб; на виплати у поточному місяці за цією статтею у бюджеті передбачено близько ₴4 мільярдів.

Про це Укрінформу повідомили у відповідь на звернення в Міністерстві соціальної політики України.

«За даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, починаючи з 2014 року, по сьогоднішній день, в Україні зареєстровані 4,9 мільйона осіб. З них 3,6 мільйона громадян, які вперше залишили своє місце проживання після повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну» , — йдеться у повідомленні.

За даними Мінсоцполітики, у січні 2024 року допомогу на проживання отримували 2,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб.

Постановою Кабінету Міністрів України №94 «Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб» внесено зміни, зокрема до порядку надання такої допомоги. Так, із 1 березня виплати для ВПО автоматично продовжено для найбільш вразливих категорій: пенсіонерів, в яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн; осіб з інвалідністю першої та другої груп, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей; сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Решті категорій переселенців потрібно було з 1 лютого подати заяву на отримання зазначеної допомоги.

Зараз у Міністерстві соціальної політики не можуть чітко спрогнозувати, яка саме кількість внутрішньо переміщених осіб звернеться до органів соціального захисту населення із заявою про надання допомоги.

«Допомога буде призначатися на сім’ю із розрахунку середньомісячного сукупного доходу на одну особу в сім’ї і не має перевищувати 9 444 гривень. Для цього заяви будуть подаватися із урахуванням членів всієї родини. На сьогодні допомога виплачується на одну особу або на особу з дитиною, тому наразі неможливо здійснити розрахунок щодо сукупного доходу на сім’ю. Орієнтовно очікуємо 1,5 мільйона отримувачів допомоги» , — зазначають у відомстві.

У державному бюджеті на 2024 рік за програмою «Соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини» передбачено видатки зокрема на виплату допомоги ВПО у розмірі 57,65 мільярда для покриття витрат у повному обсязі.

У березні за цією бюджетною програмою заплановані витрати на рівні близько ₴4 мільярдів.