На Херсонщині заробітки не залежать від освіти

2 года назад 0

Попри всі обіцянки влади та лідерів громад підвищити зарплату медикам та педагогам на Херсонщині вона залишається просто-таки образливо низькою у порівнянні із заробітками тих працівників, хто за вищою освітою гнатися зроду-віку не збирався.
Приміром, філія обласного Центру зайнятості оприлюднила свіжий перелік із восьмидесяти вакансій, запропонованих у Новокаховській територіальній громаді. І що ж ми там знаходимо? А ось: потрібен викладач по класу фортепіано і гітари, обіцяна зарплата — 6 500 гривень. Далі в списку — сімейний лікар та педіатр (однакові 8 256 гривень на місяць), соціальний педагог — 6 900 гривень, психолог — 6 581 гривня. Для порівняння: вантажникам у супермаркети, що їх шукає місцева торговельна мережа, вона готова платити по 10 755 гривень щомісяця.
Та найвищу у цьому переліку плату у своїй заявці вписав навіть не банк і не якась потужна міжнародна компанія (хоча тут є й такі), а… дислокована у Новій Каховці військова частина — мотопіхотна бригада ЗСУ. Вона шукає кухаря на 16 тисяч гривень. Вищих ставок у згаданому списку вакансій просто немає.
При цьому зауважимо, що найнижчі ставки висококваліфікованим працівникам пропонують саме державні та комунальні установи. Така тенденція зберігається десятиліттями. І ця економія на людях самим же громадам "боком вилазить": адже їх бюджети складаються у тому рахунку з податку на доходи фізичних осіб. І якщо доходи куці, то й із податками не розженешся.
У тій же Новокаховській ТГ у перерахунку на одного мешканця територіальної громади той дохід становить "аж" 7 326 гривень на місяць. І якщо ви гадаєте, що вимальовувався ганебно низький показник, то глибоко помиляєтесь. Бо за рівнем доходів на середньостатистичну душу населення Нова Каховка з-поміж усіх громад регіону посідає почесне третє місце, обігнавши навіть обласний центр — Херсон із 6 756 гривнями зручненько вмостився на сьомій сходинці рейтингу. Тобто в переважній більшості інших міст і сіл краю справи з добробутом людським ще гірші.
Не дивно, що за даними Державної служби статистики України, найнижчий рівень зарплат у державі — саме на Херсонщині. І навіть той антирекордний показник у 11 314 гривень на місяць радше нагадує "середню температуру по лікарні". Якщо прокурорська братія, очільники громади, керівники комунальних підприємств отримують по 30-50 тисяч гривень на місяць, а дипломовані фахівці змушені якось перебиватися на 6-8 тисяч гривень, то середньостатистичний показник і справді видається пристойним. От тільки безпросвітним злиднів тим фіговим листочком не прикриєш. І відмовитися під поїздок до Польщі на заробітки наших гастарбайтерів не переконаєш.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України