На Каховщині відкрили потужну енергопідстанцію

3 года назад 0

З робочим візитом на Херсонщині побував Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Зокрема, глава уряду відвідав підстанцію 750 кВ «ЗАЕС – ПС «Каховська» у с. Нові Лагері. Об’єкт новий і вже пройшов тестові випробування. Передусім підстанція важлива для Запорізької АЕС, яка тепер може працювати без обмежень, на повну потужність — 6 тисяч мВт. Довжина повітряної лінії 750 кВ «ЗАЕС – ПС Каховська» складає 186 кілометрів. Пропускна спроможність об’єкту – 2000 мВт. Його територія займає майже 40 гектарів. Будували підстанцію протягом трьох років за кредитні кошти. Йдеться про фінансову підтримку Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку. Вартість проекту – 195 мільйонів євро, хоча початковий кошторис становив понад 300 мільйонів. Зекономлені кошти спрямують на будівництво інших енергетичних об’єктів. Нарада під головуванням прем’єра Шмигаля на території підстанції відбулася за зачиненими дверима. Під час брифінгу глава уряду наголосив, що Україна починає масштабне оновлення електромереж, зокрема такими проектами, який реалізовано на Каховщині.

-Враховуючи, що більше 50% мереж і підстанцій в Україні зношені і потребують оновлення. Прийняття RAB-тарифу буквально два місяці тому дозволяє з наступного року реалізовувати подібні проекти в Україні більш активно коштом самих власників мереж підстанцій, станцій. Тобто, Україна починає масштабне оновлення електро і енергомережі. За попередніми розрахунками «Укренерго», НКРЕЄ КП, протягом наступних 8 років буде можливість оновити тих 50% зношених електромереж, — зазначив Денис Шмигаль.

Підстанцію збудовано на базі обладнання українського виробництва (опори, електродроти, трансформатори). Також використано високотехнологічні прилади кращих польських та німецьких компаній. Будували об’єкт як вітчизняні, так і іноземні підрядники. Обслуговують підстанцію 26 співробітників. Об’єкт перебуває в державній власності. В НЕК «Укренерго» розраховують, що проект окупиться за 15 років. Приблизно такі ж терміни для виплати кредитів. У компанії не приховують, що потужності нової підстанції з ЛЕП такі, що з часом акумульовану тут електроенергію можна буде транспортувати за кордон.

Що ж дасть підстанція «Каховська» власне Херсонщині? Як повідомили в НЕК «Укрненерго», введення цього об’єкту в експлуатацію відчутно підвищить якість енергопостачання. І якщо для населення це може бути не так помітно, то для промислових підприємств має дуже важливе значення. Крім того, відкриваються нові перспективи для зрошення. Вирішується питання якісного поливу 20 тисяч гектарів родючих земель. Крім того, з новими потужностями електропостачання можна говорити про додатковий поштовх до розвитку туризму в зонах рекреації, де через перевантаження мереж в сезон відчувалися перебої з електрикою.

Що ж до ймовірності подачі електроенергії до окупованого Криму – а НЕК «Укренерго» повідомили, що таких планів наразі немає і введення в експлуатацію підстанції «Каховська» з цим не пов’язане.

-Це не можливо зробити з однієї простої причини – всі зв’язки, які йдуть на тимчасово окуповану територію, фізично розділені. Тобто, якщо говорити по-простому, на лініях ЛЕП демонтовані ділянки дротів, які не дозволяють це за жодних обставин, як з нашої сторони, так і з тієї, — Олексій Брехт, директор з експлуатації розвитку мережі «Укренерго».

Марина САВЧЕНКО.