Опубліковано ключові показники ринку с/г земель

11 месяцев назад 0

Станом на 1 червня з моменту відкриття ринку землі було укладено понад 145 тис. угод купівлі-продажу земельних ділянок сукупною площею майже 325 тис. га, що становить близько 1% від усіх сільгоспземель на підконтрольних Україні територіях.

Про це йдеться в аналітичному звіті про стан ринку земель в Україні, підготовленому експертами KSE Агроцентру за підтримки Програма USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО.

Ціни на сільськогосподарські землі поволі зростають — у 2023 році середньозважена ціна становила 35,4 тис. грн/га. Це на 13,5% більше, ніж у 2022 році та майже на 22% більше, ніж у 2021 році. Найдорожчою з початку 2023 року була земля в Київській та Львівській областях.

Серед товарних земель найдорожчими є землі Тернопільської та Івано-Франківської областей, найдешевша товарна земля у Волинській області.

Як пояснили експерти, угоди з купівлі-продажу на с/г землі укладаються переважно на так звані «товарні землі» (із цільовим призначенням «Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва») та землі ОСГ (Для ведення особистого селянського господарства), що демонструє інтерес покупців до с/г земель передусім з метою ведення аграрного виробництва.

Читати за темою: До земельного кадастру внесли відомості про нормативну грошову оцінку землі  

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.