Перший проданий юридичній особі гектар стане початком кінця української державності — Хомич

3 месяца назад 0

Розповіді про те, що формування ринку землі — це велике благо, без реальної державної стратегії щодо селян і громад є маячнею. Так вважає голова Волинського відділення Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ) Руслан Хомич, пише «Дзеркало тижня».

«Я порівняв заклинання нашої влади з тим, що бачив у Литві. Там довго готувалися до земельної реформи, але все одно зробили помилки. Мої співрозмовники застерігали: «Не можна допускати, щоб хоча б один гектар вашої землі потрапив до юридичних осіб на правах приватної власності. Перший гектар, проданий юридичній особі, стане початком кінця української державності», — розповів фермер.

За його словами, кінцевого бенефіціара юридичної особи можна і не знайти, оскільки за одну ніч його можна змінити сотню разів.

«Крім того, за законом, будь-який громадянин України має право створювати необмежену кількість юросіб. І якщо якомусь непорядному українцеві прийде залізничний потяг іноземних грошей, він зможе найняти сотню юристів, створити тисячу юридичних осіб і на кожну купити 10 тисяч гектарів орної землі. Тому запевнення, що земля доступна тільки українським бенефіціарам, м'яко кажучи, є неправдою», — зазначив Руслан Хомич.

Нагадаємо, з 1 січня 2024 року в Україні стартував другий етап ринку землі і відтепер як фізичні, так і юридичні особи можуть придбати до 10 тисяч гектарів землі.

Читати за темою: 

  • Дрібні фермери можуть отримати кредити на купівлю землі від Світового банку
  • Дрібним фермерам землю вигідніше орендувати, ніж купувати — думка
  • Попри очікування бізнес більше продавав землю, ніж купував
  • Від початку року юрособи придбали на ринку землі майже 70 ділянок