Сезон кавунів у Херсоні: як окупація позначилася на врожаї та цінах

9 месяцев назад 0

Кавуни у Херсоні. Скріншот: uatv.ua
Кавун — символ Херсонської області. Сезон — у самому розпалі. Середній плід вагою 5-6 кг на ринку в Херсоні продають за 100 грн, повідомляє .

Кавуни на ринки міста везуть із Херсонської області. Колись найдоступніші місцеві ласощі зараз, за словами херсонців, стали делікатесом. Продавці розповідають, що підтоплення після підриву Каховської ГЕС не так вплинуло на врожай, як наслідки російської окупації. Торік окупанти продавали насіння та селітру втридорога.

“Минулого року нас просто обікрали: насіння продавало за курсом 41 (1 дол. — 41 грн, — ред.). Ми всі гроші витратили на насіння… Ми раніше брали дешевше, а нам привезли селітру вдвічі дорожче. Ми всі гроші виклали — тепер хоч би відбити. Відбиваємо потихеньку”, — каже продавець кавунів Юрій.
Юрій згадує, що минулого літа окупанти не давали працювати, влаштовуючи регулярні перевірки.

“Планова перевірка”. “Що шукаєте?” — “Зброю”. Яка зброя? У нас — сапки, лопати, граблі. Працювати не випускали. За будинком сховалися. Я думаю: обстрілюватимуть. “Так, сидіть у домі, доки ми не поїдемо”. Потім блокпости. Раніше ніж о 5:00 не поїдеш на ринок, а на ринку треба бути о 4:00 — вже місце займати, розкладатися. Потім бензин по 80 — нас просто обікрали”, — повторює продавець кавунів.
У період окупації замість херсонських овочів та фруктів на прилавках все частіше з’являлися російські горілка, коньяк, цигарки та консерви.

Нинішній же сезон кавунів у звільненому Херсоні супроводжується регулярними обстрілами з боку росармії. Через них людей у місті, а отже, і на ринках стало значно менше.

“Потихеньку, якось так”, — каже продавець В’ячеслав, пропонуючи кавуни із села Музиківка Херсонської області по 20 грн за 1 кг.​Нагадаємо, російська армія не припиняє обстрілів Херсона. У четвер, 3 серпня, росіяни влучили у торговий центр та місцевий медичний заклад.​