Що не так з херсонськими субсидіями і чому їх не відшкодовують ОСББ

7 лет назад 0

Прикра помилка у розрахунках, стовідсоткова готовність до опалювального сезону чи межа виживання об'єднань співвласників? Що відбувається з відшкодуванням господарствам за субсидії і хто обманює херсонців, — поцікавився Сергій Осолодкін.

Неспроможність держави виконувати свої обіцянки перед громадянами чиновники намагаються подати як «прикру помилку»? 

Практично про це заявив нардеп Співаковський, який заявляє, що «намагався розібратися», що ж саме завадило надходженню в область коштів на компенсацію витрат по субсидіям для ОСББ. 

Як виявилося, сталася «прикра помилка у розрахунках», через що Херсонській області було затверджено занижену суму відшкодування «живими коштами».

Ось, що каже Співаковський:

«Ще влітку, як народний депутат, я звертався до Кабінету Міністрів України з вимогою усунути зазначену проблему. Та перерозподіл субвенції відбувся лише наприкінці серпня.

Тоді ж необхідні кошти були надані Херсонській області, однак спочатку – лише «на бумазі» [можливо малось на увазі на "папері" — прим авт.], оскільки саме рішення після погодження набрало законної сили тільки у вересні.

Водночас, згідно процедури, Департамент фінансів Херсонської ОДА та Херсонське обласне казначейство у серпні звернулось до Міністерства фінансів з листом щодо компенсації «живими коштами» у сумі лише 640 тис. гривень, які були на той час затверджені КМУ. Через це ОСББ й отримали у вересні з держбюджету ті мінімальні суми, які покривають лише 3% від загальної заборгованості.

У вересні обласний Департамент фінансів та казначейство надіслали до Мінфіну запит вже на виправлену суму компенсації, а саме – на 31 млн. 622 тис. гривень.

До 25 жовтня 2017 року ці кошти, як запевнили в Уряді, будуть перераховані з державного бюджету до Херсонської області для 100% розрахунку». 

Як пише депутат, він докладає всі зусилля задля того, щоб гроші надійшли якомога скоріше, адже розуміє, наскільки потрібні вони зараз ОСББ для підготовки до зими.

От і виникає питання, а що ж то за дурні сидять в управліннях економіки та фінансів ОДА, які нездатні відповідним чином порахувати кілька цифр? Чи це місцевим наказали взяти удар на себе, аби прикрити тих, хто «нагорі»? 

А як тоді бути із тим, що Голова ОДА пан Гордеєв вже два тижні розповідає на кожному перехресті, що область під його «чуйним» керівництвом вже давно готова до опалювального сезону на всі 100?

Сергій Осолодкін