Україна тимчасово втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу через стресові рівні ставок — НБУ

2 года назад 0

Україна тимчасово втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу через стресові рівні ставок, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на слова директора департаменту відкритих ринків Національного банку України (НБУ) Олексія Лупіна.

«Геополітика призвела до зростання «пені за ризик» для України і на зовнішніх ринках, і на внутрішніх. Причому на зовнішніх ринках дохідність українських ОВДП сягнула стресових рівнів, двозначних, і, на жаль, тимчасово Україна втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу», – сказав він під час брифінгу в четвер.

За його словами, внутрішній ринок краще пережив відповідні події, зокрема, якщо порівнювати з березнем-2020, де пікові показники процентної ставки на вторинному ринку ОВДП на рівні 20-25%, то 19 січня пікові ставки тут становили 16-17%.

Він зазначив, що раціональному інвестору зараз вигідніше купувати папери на вторинному ринку, проте він вважає, що це тимчасове явище, і після деескалації дохідності на ринках зрівняються, і Мінфін зможе залучати гривню на аукціонах.