В Україні ціни на землю виросли на 20%

9 месяцев назад 0

З початку повномасштабної землі земля в Україні подорожчала на 20%. Середня вартість гектара по областях становить сьогодні 39 тис. грн. Про це розповіли у Міністерстві аграрної політики. 

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Людмили Шемелинець , із середньої ціни за гектар 32 тисячі гривень у 2021 році, цінник на сьогоднішній день подорожчав до 39 тисяч гривень.  Серед провідних областей, де вартість земельних ділянок найвища, знаходиться Івано-Франківська область – 74 тисячі гривень, Львівська та Київська – 56 тисяч, Полтавська, Тернопільська – 40 тисяч за гектар.

З урахуванням воєнного часу частина української землі перебуває в окупації, ще частину заміновано. Зазначається, що із 470 тисяч гектарів 150 тисяч уже повернуто в обіг після розмінування. Власників таких земельних ділянок звільнено від оподаткування за них.

Заступник міністра вважає, що після війни земельні ділянки в Україні будуть більш інвестиційно привабливими. Очікується, що з 2024 року ціна на землю поповзе нагору. Вартість ділянок виросте наполовину, а то й більше.

Нагадаємо, що станом на 1 червня з моменту відкриття ринку землі було укладено понад 145 тис. угод купівлі-продажу земельних ділянок сукупною площею майже 325 тис. га, що становить близько 1% від усіх сільгоспземель на підконтрольних Україні територіях.

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2023 р.