В Україні незабаром з’являться нові гроші, — НБУ

5 месяцев назад 0

В Україні незабаром з'являться нові гроші. Їх запустять в обіг буквально найближчим часом. Нацбанк вже провів їхню презентацію.

Йдеться про нову монету номіналом у 10 гривень, присвячену Збройним Силам України. Нацбанк провів презентацію нової монети, приурочивши її до недавнього Дня Збройних Сил України. Ця дата була обрана не випадково, адже монета присвячена саме ЗСУ і має назву "Командування об'єднаних сил Збройних Сил України".

Вона увійшла до серії монет, присвячених ЗСУ. Презентацію нової монети спільно провели Голова НБУ Андрій Пишний та Командувач об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Монета викарбувана тиражем у 10 мільйонів одиниць. Півмільйона із цього числа матимуть сувенірне пакування і так продаватимуться.

У Нацбанку оприлюднили фізичні характеристики нової монети:

  • монета складатиметься з цинкового сплаву і вкрита нікелем;
  • діаметр монети – 23,5 мм, а її маса – 6,4 г;
  • монета має рифлений гурт;
  • аверс  монети нічим не відрізняється від тих 10 гривен, що були випущені ще в 2018 році. А от на реверсі в центрі зображено емблему Командування об’єднаних сил Збройних Сил України.

Скульптором нової монети став Володимир Дем'яненко, а її дизайн розробила Тетяна Балута.

У Нацбанку наголошують, що ці монети, так само, як і звичайні монети номіналом у 10 гривень, є дійсними для будь-яких фінансових розрахунків. У Нацбанку також повідомили, що незабаром перша партія таких монет буде випущена в обіг. А згодом і всі 10 мільйонів опиняться в обігу. Водночас, 500 тисяч таких монет будуть випущені у сувенірній упаковці.

Крім того, в НБУ планують випустити 20 тисяч наборів сувенірних монет, присвячених ЗСУ. У такий набір буде входити 25 монет, що присвячені цій темі. Набори монет будуть відповідно запаковані. Скільки коштуватиме такий набір, наразі невідомо. Та очевидно, що він буде не дешевим і матиме попит у нумізматів.