В Україні впали ціни на продукти: що подешевшало та наскільки

9 месяцев назад 0

В Україні в липні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зменшилися проти червня на 2,1 %, тоді як ще в червні проти травня вони зросли на 0,1 %. Про це  директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

За його словами, споживчі ціни зменшились проти попереднього місяця вперше із серпня 2021 року.

Лупенко розповів, що гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок падіння їх рівня на овочі (-18,2% проти червня), яйця (-4,1%), фрукти (-1,3%), олію соняшникову (-0,8%), макаронні вироби (-0,2%), а також хліб і хлібопродукти (- 0,1%).

Водночас збереглося зростання цін на м'ясо та м'ясопродукти (+1,4% проти червня), рибу та продукти з риби (+0,7%). Також відновилося зростання цін на цукор: +1,2% проти нульового приросту в червні.

Експерт зазначив, що підтвердилися прогнози науковців ІАЕ щодо можливого відновлення зростання споживчих цін у липні на перероблені продукти харчування та продукти тваринництва у зв'язку з подорожчанням електроенергії та пального, що може зупинити тенденцію до падіння споживчих цін вже в серпні.