«Земельний дерибан» в Мирненській громаді: як очільник ОТГ хоче віддати «своїм» фермерам 300 гектарів землі

3 года назад 0

Черговий скандал назріває в Мирненській громаді. На цей раз стосується він «земельного дерибану», який в авральному режимі організовує очільник ОТГ Андрій Сучок. Мова йде про невитребувані сільськогосподарські ділянки колишнього підприємства «Червоний Чабан». А це більше 300 гектарів землі.

Ці ділянки наразі можна віддати в оренду, але до 2024 року. Саме тоді невитребувані землі перейдуть в комунальну власність, як того вимагає законодавство, і віддавати в оренду їх можна буде лише через прозорий аукціон та отримати в бюджет громади більше коштів. В бюджет, де за традицією не вистачає грошей через жадібність керівництва ОТГ, яке виписує собі багатотисячні премії та доплати щомісяця. Та й взагалі на утримання апарату Мирненської громади йде більша половина всіх коштів платників податків.

Але повернімося до земельних ділянок. Провести аукціон в 2024 не вийде. Адже Сучок хоче віддати землі в оренду на 7 років. Тобто у ділянок вже буде орендар і не вийде його змінити до завершення строку договору. Як, власне, й не вийде отримати в бюджет додаткові кошти.

Хто ж отримає такі ласі 300 гектарів сільськогосподарських ділянок? Ряд приватних осіб та дві компанії з Чаплинки, які, судячи з державного реєстру, займаються вирощуванням різних культур. Але з наших джерел стає відомо, що після формальної процедури прийняття проекту рішення, ділянками буде розпоряджатися одна особа, наближена до очільника громади.

Стоїть за цим “дерибаном”, окрім Андрія Сучка, керівництво фермерського господарства “Агроман” з Чаплинки, яке у 2019 році на ряду з очільником громади Мирного та його оточення стало фігурантом “земельного” скандалу. “Агроман” якимось “дивом” зі згоди Сучка та підконтрольних депутатів отримало “чудовий подарунок”. А саме — близько 400 гектарів сільськогосподарської землі під приватизацію, від якої бюджет Мирненської ОТГ не отримав жодних коштів, які могли би піти на ремонти доріг, школи, дитячі садки та благоустрій в цілому.

І тепер ми бачимо той же “Агроман” під новими назвами та підставних осіб, від яких страждає громада і знову втрачає гроші. Тож, в чиїх інтересах виступає Андрій Сучок? Громади чи власної кишені, яка, ймовірно, знову поповниться “подяками” від потрібних фермерів та їхніх господарств.

Додамо, що проект рішення, про який ми написали, виноситься на сесію Мирненської селищної ради наступного тижня, плернарне засідання якої відбудеться 27 жовтня. Чи вдасться Сучку та його оточенню провернути “земельну схему”, покаже час. А наша редакція слідкуватиме за подіями та дерибанами в Мирненській громаді.