Хворих у Генічеську незаконно примушували працювати на господарів “реабілітаційного центру”

3 года назад 0

Організаторам злочинного угруповання загрожує до 12 років позбавлення волі.

“Лікувальний заклад”, в якому незаконно утримували десятки людей викрила у Генічеську Служба безпеки України. У ньому організатори утримували десятки людей з наркотичною та алкогольною залежністю.

“Оперативники СБУ встановили, що “керівником” закладу є місцевий мешканець – пастор однієї з церков. За наявною інформацією, він має сталі зв’язки із “колегою”, який мешкає на території тимчасово окупованого Криму. Пастор разом зі своїм спільником заманював алко- та наркозалежних громадян нібито на курс лікування та реабілітації. Замість медичної та психологічної терапії пацієнти безкоштовно працювали на організаторів. Встановлено, що у так званому реабілітаційному центрі перебувало до 80 осіб з інших регіонів України, у тому числі з Криму”, — йдеться в повідомленні пресслужби управління СБУ в Херсонській області.

Як виявили правоохоронці, “пацієнтів” залучали до господарських робіт на будівництві та по господарству. Керівник церкви мав у місті власний цех з ремонту меблів, де також працювали реабілітанти, виконуючи чимало замовлень. Гроші, отримані за незаконну працю, злочинці привласнювали.

Під час обшуків на території “реабілітаційного центру” правоохоронці вилучили документацію на осіб, які проходили “лікування”, списки “хворих”, бланки центру, мобільні телефони, паспорти та інші докази протиправної діяльності. 

Як розповів заступник начальника обласного главку Національної поліції Микола Вербицький, за даним фактом відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 149 ККУ “Торгівля людьми”. Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. 

Такий “реабілітаційний центр” працює у Генічеську більше 10 років і серед місцевих жителів давно має погану славу. Про його діяльність ще в 2014 році повідомляв сайт “Антикор”. Автори публікації вже тоді називали його “легальним рабовласницьким центром”.

Як розповіли “Антикору” жертви “реабілітаційного центру”, лікувати від алкогольної залежності хворих там ніхто не намагався.

“Єдине, що там потрібно — безоплатна робоча сила на благо “рабцентру”. З його утриманців створювали будівельні бригади, які направляли на будівництво по всій Україні. Умови праці були рабськими: робочий день тривав 14-16 годин на добу. Гроші за роботу ніхто не платив. Все отримувала церква. В одній з філій “центру” у Феодосії одній жінці палками відбили нирки. Після втручання поліції була виявлена справжня камера тортур в одному з приміщень центру”, — йдеться в матеріалі “Генический “рабовладельческий” центр “Слово Жизни”, опублікований на сайті “Антикор” 21 березня 2014 року.

Олег БАТУРІН.

Фото пресслужби СБУ та обласного главку Нацполіції.