Найбільше сільськогосподарських земель за січень сапери обстежили на Херсонщині

3 месяца назад 0

В Україні триває гуманітарне розмінування. Нині обстежено понад 21 тисяч гектарів сільгоспземель, сертифіковані нові оператори та відкрито доступ до державних стандартів в сфері протимінної діяльності. Найбільше земель спеціалісти обстежили на Херсонщині.Про такі результати роботи у сфері протимінної діяльності за січень поточного року розповіла Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко, передає .

“У 2023 році наші сапери показали гарний результат. Тож ми оновили План заходів із розмінування земель сільськогосподарського призначення, збільшивши площі, визначені для першочергового повернення в господарську експлуатацію. І вже працюючи за оновленим планом, ДСНС, ДССТ та неурядові оператори обстежили в перший місяць понад 21 тисячу гектарів землі. Враховуючи, що зима – складний період для робіт з розмінування, маємо непогані темпи”,  – розповіла Юлія Свириденко.

Найбільше в січні обстежено земель сільгосппризначення в Херсонській області – майже 19,7 тисяч гектарів.

Понад 1,1 тис. га обстежено в Миколаївській області, близько 200 га – в Харківській.

Як також зазначила Юлія Свириденко, у порівнянні з кінцем минулого року, в Україні збільшилась кількість сертифікованих операторів протимінної діяльності.

«В грудні минулого року в Україні було 26 сертифікованих операторів. Станом на зараз маємо вже 29 операторів. Отже, наші спроможності збільшуються. Сьогодні працюємо над тим, щоб удосконалити, цифровізувати та пришвидшити процеси сертифікації. Зокрема, з 29 січня ми відкрили безоплатний доступ до державного стандарту в сфері протимінної діяльності. Тобто операторам чи компаніям, які мають намір працювати в сфері ПМД, відтепер не потрібно буде сплачувати кошти, щоб ознайомитись з державним стандартом»,  – зазначила Юлія Свириденко.