Поліцейського звільнили за «дозвіл на браконьєрство»

5 лет назад 0

Старшого оперуповноваженого відділення поліції у порту «Херсон» Олександра Киричука оштрафовано на 21 250 гривень і на два роки позбавлено права обіймати посади в органах внутрішніх справ.

Згідно з матеріалами справи, обнародуваними в Єдиному реєстрі судових рішень, Олександр Киричук призначений старшим оперуповноваженим відділення поліції у порту «Херсон» 1 серпня 2018. Серед його повноважень — виявляти та припиняти факти незаконного видобутку водних живих ресурсів у акваторії р. Дніпро, Дніпро-Бузького лиману, Каховського водосховища та на інших внутрішніх водоймах і прибережній морській зоні в межах області.

На початку березня цього року знайомий поскаржився Олександру, що хоче займатися рибним промислом, але не може. Бо не має дозвільних документів та відповідних квот на вилов риби.

Оперуповноважений спочатку пообіцяв посприяти в оформленні дозволів. Але під час чергової зустрічі пояснив, що такої можливості  не має. Але є інший варіант. Без документів. Киричук пояснив: якщо чоловік  щомісяця віддаватиме 1000 (а якщо нерестова заборона — 1500 доларів США), то може спокійно ловити рибу в Каховському водосховищі й Дніпро-бузькому лимані. А гроші треба для того, щоб службові особи відділення поліції у порту «Херсон» не реагували і не притягували його до відповідальності за браконьєрство.

Під час нересту, у липні, після отримання першого «траншу» у розмірі 1500 доларів США, поліцейського затримали. Затриманому пред’явили звинувачення у хабарі (за ч. 1. статті 368. Кримінального Кодексу України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою», — карається від штрафу у розмірі  17 000 —  25 500 гривень до чотирьох років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).

У вересні Олександр погодився укласти с прокуратурою угоду про визнання винуватості. Тобто, він повністю визнає свою вину, а прокуратура узгоджує покарання, не пов’язане з позбавленням волі. Тобто, штраф 21 250 гривень та позбавлення на два роки права обіймати посади в органах внутрішніх справ.

І вже на початку жовтня суддя Херсонського міського суду Юлія Бочко затвердила цю угоду.

Додаткове: згідно з декларацією, яку Олександр Киричук подав перед звільненням, чоловік нічого не має, крім гектара землі в с. Підстепне: ні дружини, ні дітей, ні автівки, навіть — даху над головою.