Повідомлено про нову підозру «депутатці» з «мандатом єдинороса»

4 месяца назад 0

За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Херсонської обласної прокуратури мешканці Херсона повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у державній зраді та колабораціонізмі (ч. 2 ст. 111, ч. 4, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомили у пресслужбі Херсонської обласної прокуратури.

За даними слідства, підозрювана у березні-вересні 2022 року брала участь у «виборах депутатів законодавчих зборів» від партії «єдина росія». У передвиборчих турах по окупованих м. Нова Каховка, Голопристанському, Генічеському районах Херсонської області вона закликала місцеве населення до підтримки порядків та законів рф, популяризувала владу країни-агресорки. Здійснювала психологічний тиск та намагалася примусити місцеве населення взяти участь у фейковому волевиявленні. 
 
За підтримку своєї кандидатури в депутати вона обіцяла видачу гуманітарної допомоги та вирішення житлово-побутових проблем людей. А також зобов’язувала громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, отримувати паспорт громадянина рф.
 
Після «виборів» жінка обійняла посаду так званого «першого заступника голови» незаконного органу влади – «Херсонської обласної думи». Займалася господарчими питаннями псевдооргану.   
 
Крім того, влітку 2023 року підозрювана зареєструвала згідно російського законодавства підприємство «Новокаховський хлібзавод». На потужностях якого випікали хлібобулочні вироби для окупантів. 
 
Також жінка незаконно перереєструвала ПРАТ «Херсонліфт» як юридичну установу рф, очолила його, вела господарчу діяльність за російськими стандартами та проводила розрахунки у рублях.
 
Досудове розслідування здійснюється ГУНП у Херсонській області. 
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.