З села Дмитренка на Херсонщині під час окупації росіяни вивезли всіх мешканців, зараз там ніхто не живе – Охрімовська

4 месяца назад 0

З села Дмитренка Борозенської громади Бериславського району, що на звільненій правобережній частині Херсонщини, під час окупації російські військові насильно вивезли всіх мешканців. Зараз там ніхто не проживає.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповіла Альона Охрімовська, начальниця Борозенської сільської військової адміністрації.

За її словами, під час окупації села в 2022 році російські військові завантажили всіх людей у трактор з возом, вивезли за село і сказали: «Йдіть куди хочете».

«Спочатку окупанти особливо не чіпали мешканців Дмитренка, а потім наказали їм виїжджати. Здебільшого люди перебралися до сусіднього села Чарівне. Місцеві розселили їх, кого у себе, когось у порожніх будинках. Дехто там живе й по сьогодні. Самі ж окупанти після цього розселилися в селі, пограбували його і вели там бойові дії» , – сказала Охрімовська.

Село Дмитренка розташоване майже в 40 кілометрах від Борозенського – центру громади. До окупації в ньому було зареєстровано 38 осіб. До села ведуть лише польові, майже непроїзні, дороги. Через це керівництву сільської військової адміністрації досі невідома кількість зруйнованих або пошкоджених там будинків.

« Будинки там або пошкоджені, або зруйновані. Не знаю, чи відродиться взагалі це село» , – сказала Альона Охрімовська.

13 травня 2023 року Херсонська обласна військова адміністрація повідомила про відновлення електропостачання в селі Дмитренка Борозенської громади. За інформацією ХОВА, енергетики подали напругу до села і під’єднали до мережі 14 місцевих абонентів.