Горілка знову подорожчає?

7 лет назад 0

Кабмін оприлюднив проект…

Пояснення запланованого підвищення таке: “До Мінекономіки надійшли численні звернення учасників ринку, які наголошували, що чинні мінімальні ціни не покривають їхніх операційних витрат. Отож, на думку асоціацій виробників алкогольної продукції, послаблюється конкуренція з боку легальних виробників і збільшується частка недобросовісних виробників".

Отже, ініціювавши підвищення цін, Міністерство економіки нібито дбає про споживачів. Зробити спиртне ще дорожчим треба, щоб захистити споживачів від контрафактної та сурогатної продукції, а також зменшити частку тіньової економіки, пише Експрес. Про те, наскільки змінилася ціна на спиртне та які причини подорожчання розповів керівник економічних програм гуманітарного фонду "Єдиний світ" Всеволод Степанюк.

— Попереднє підвищення мінімальних цін на спиртне було зовсім недавно. Наскільки змінилися ціни тоді?

— Останнє здорожчання відбулося 1 березня. Тоді підвищили не мінімальні ціни, а акциз. На пиво, кріплені та ігристі вина, сидр він зріс на 12%, а на слабоалкогольні та деякі міцні напої — на 20%. Мiнiмальнi гуртовi й роздрiбнi цiни на алкогольнi напої Кабмiн переглядав востаннє 9 листопада минулого року.. Тодi мiнiмальну роздрiбну цiну пiвлiтрової пляшки горiлки встановили на рiвнi 69,78 гривнi, коньяку (брендi) "три зiрки" — 104,9 гривнi, чотиризiркового — 109,9 гривнi, а п'ятизiркового — 119,9 гривнi. Крiплене вино вiдтодi ж не можна купити дешевше нiж за 42 гривнi.

— А яким буде третє за пiвроку подорожчання спиртного?

— Роздрiбнi цiни на горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби в урядi планують пiдвищити на 7,64-11,3%, на вiскi, ром та джин — на 3,5-4,6%. Коньяк (брендi) — плюс 3,4-6,1% у мiнiмальнiй цiнi, а вина з додаванням спирту, iгристi та вермути — плюс 1,7-1,8%. Як бачимо, найбiльше подорожчає горiлка: якщо уряд втiлить свої плани, то дешевше нiж за 77 гривень пляшку вже не купимо.

— Чому держава останнiм часом так часто iнiцiює подорожчання спиртного? Невже за зменшення кiлькостi пиякiв так бореться?

— Ваша iронiя доречна, адже все прозаїчнiше: державi бракує коштiв, i урядовцi вигадують, звiдки б їх узяти. За допомогою високих акцизiв та бiльших податкових вiдрахувань виробникiв алкогольних напоїв влада хоче поповнити державний бюджет. А позаяк Україна все ще має найдешевше спиртне серед європейських країн, то iдея зробити його дорожчим щоразу здається урядовцям одним iз простих способiв поповнити держскарбницю.

— Але чи справдi новi мiнiмальнi цiни на алкогольнi напої допоможуть скоротити обсяг тiньового ринку?

— Очевидно, що нi. Чим дорожче спиртне офiцiйно, тим бiльше буде тим, хто хотiтиме придбати його на тiньовому ринку. Отож тi, хто працює в тiнi, матимуть бiльшу вигоду. Крiм того, коли постiйно дорожчають спиртнi напої, щораз бiльше людей задумується про самостiйне їх виготовлення. Пригадуєте бум самогоноварiння, коли ще радянська влада штучно обмежувала можливостi людей придбати стiльки спиртного, скiльки хочуть.

Вартiсть алкогольних напоїв має корелюватися з цiнами на цукор. Якщо виготовити спиртне буде дешевше, нiж купити, то люди гнатимуть самогонку, змiшуватимуть iз водою спирт сумнiвного походження i так далi. До добра це не доведе.