«Пане Путін, припиніть вбивати людей!»: інтерв’ю Петра Порошенка виданню Profil

6 лет назад 0

Президент України дав інтерв'ю провідному австрійському виданню "Profil", переклад якого опублікувало МЗС України.

profil: Ви – перший Президент України, який став почесним гостем на Віденському оперному балу. Сьогодні Ви також мали можливість зустрітися з членами нового уряду Австрії. Половина нових міністрів належить до партії FPÖ – партії, яка проводить послідовну проросійську політику. В них навіть існує підписана угода про співробітництво з путінською «Єдиною Росією». Чи може після цього Австрія все ще вважатися для України добрим посередником (партнером)?

Порошенко:  На жаль, за своє життя я ще не зустрічав жодного представника партії FPÖ.

profil: Чому ж на жаль?

Порошенко: Вже шість років я знайомий з Себастіаном Курцом. Себастіан був також першим, з ким я зустрівся після президентських виборів в Україні, ще навіть до інавгурації. Я знаю, що Україна для нього пріоритет. Вже багато разів він відвідував Україну, разом з Міністром закордонних справ Павлом Клімкіним вони були на лінії розмежування на Донбасі. Він був одним з найкращих головуючих в ОБСЄ. Результат його плідної роботи в цьому напрямі – це, наприклад, збільшення кількості моніторів у спеціальній місії. А це люди, які поширюють правду про конфлікт на весь світ та таким чином допомагають рятувати життя українців. Це достовірне джерело інформації про російську агресію. Адже саме Росія вже довгий час порушує режим припинення вогню. І саме Росія веде артилерійський обстріл, через який гинуть і представники цивільного населення, і наші солдати. За ініціативи Себастіана Курца представники ОБСЄ також отримали нове технічне забезпечення, яке пришвидшує передачу інформації з зони конфлікту.

profil: Між тим, в урядовій програмі зняття санкцій проти Росії зазначається як одна з майбутніх цілей.

Порошенко: Себастіан детально поінформував мене щодо програми уряду – в ній затверджені саме ті засади, які наразі необхідні Україні. До речі, я хочу привітати Австрію з призначенням нового уряду, а також із призначенням Федерального канцлера – наймолодшого в Європі, а, можливо, й у світі.

profil: Тобто, Вас зовсім не бентежить проросійський курс FPÖ?

Порошенко: Я не хотів би детальніше це коментувати. До сьогодні я не помітив жодного антиукраїнського вчинку федерального уряду Австрії. Між тим, цей уряд проголосував за продовження санкцій проти Росії через недотримання нею Мінських угод. Ми вбачаємо санкції як мотивацію для російської сторони сісти за стіл переговорів та нарешті почати імплементацію Мінських домовленостей. Це також заклик до росіян: припиніть вбивати українців! Я не можу собі уявити, щоб якась європейська країна мала б якісь заперечення з цього приводу. Саме тому Євросоюз дотримується санкційного режиму щодо Росії – через недотримання Мінських угод, через військову агресію на Сході моєї країни та через протиправну анексію Криму. І я радий чути гучний голос підтримки  від Австії.

profil: Верховна Рада України нещодавно ухвалила новий закон про реінтеграцію Донбасу. В ньому на законодавчому рівні затверджується поняття російської агресії та визначається, що Росія має відшкодувати всі фізичні та фінансові втрати на непідконтрольних Україні територіях. Це означає, що ці райони остаточно втрачені Києвом?

Порошенко: Давайте звернемося до тексту закону. Там не йдеться про втрачені території. Ми не кажемо «cut and forget», суть закону – реінтеграція. Я проти вживання таких понять як «Конфлікт у Східній Україні». Це не конфлікт у Східній Україні! Ми в Україні не маємо конфлікту. Ми потерпаємо від агресії. І саме це і затверджує закон. Хто агресор? Російська Федерація! Чого ми очікуємо від Росії? Дуже просто: заберіть свої війська, свої танки, свою артилерію, свої ракетні установки назад до себе в Росію. І території одразу ж будуть реінтегровані в Україну. Ми наполягаємо на тому, що це можливо досягти лише політичними та дипломатичним інструментами, я – президент миру. Моє президентство базується на досягненні припинення вогню. Я зроблю все, що в моїх силах, щоб знову принести мир до своєї країни. Я пишаюся тим, що більше 70 відсотків українців бажають мирного вирішення, а не агресії у відповідь.

profil: Що конкретно означає цей закон? В майбутньому Україна в рамках Мінського процесу не буде підтримувати жодних контактів з ватажками проросійських сепаратистів?

Порошенко: В рамках Мінських домовленостей існує багато інструментів – як, наприклад, Трьохстороння контактна група, яка складається з Росії, України та ОБСЄ як посередника. Взагалі існує Росія, контрольовані Росією маріонеткові уряди та Україна. Жодних сепаратистів. Ця територія не є територією сепаратистів. Це окупована територія, де, окрім всього іншого, склалася катастрофічна гуманітарна ситуація. Рівень життя людей там на жахливо низькому рівні. Росія унеможливлює гуманітарні поставки з України, з Австрії або з міжнародних організацій – наприклад, з ООН. Москва не дозволяє цим людям отримувати допомогу.

profil: Втім, ми чули від керуючого складу ОБСЄ, що вони дуже схвильовані напередодні зустрічі в Мінську наступного тижня. Там різні робочі групи зустрічатимуться в тому числі і з представниками «маріонеткових урядів», як Ви їх називаєте.

Порошенко: Як я вже казав, існує Трьохстороння контактна група. Звичайно, не втихають і спроби провокацій. Але ми не допустимо зриву процесу! Останнім часом ми знову стали на шлях прогресу. Завдяки самовіддачі моєї команди та міжнародних посередників ми змогли звільнити 74 заручника. Це грандіозний успіх! Після трьох років незаконного утримання в тюрмах ці українці змогли нарешті повернутися додому. Не дивлячись на те, що в обмін нам довелось віддати 306 злочинців. Я буду робити все, що в моїх силах, для того, щоб наші солдати та громадяни повернулись додому. Це невід’ємна частина Мінського процесу. Вона має бути виконана.

profil: Деякі російські громадяни зі списку не були обмінені.

Порошенко: Ми хочемо повернення українців, які утримаються в Росії. Вчора був день народження відомого журналіста Романа Сущенко (український журналіст, який був арештований у Москві у 2016 році за звинуваченням у шпіонажі). Для його звільнення ми готові відпускати російських солдатів, що прийшли до нас в країну як вбивці. Бо ми чекаємо на Романа в Києві! Незабаром виповниться чотири роки, як відомий режисер з Криму Олег Сенцов утримується в російському полоні. Сущенко, Сенцов, четверо кримських татар – ми хочемо повернути їх всіх.

profil: Чи очікуєте Ви якоїсь нової ініціативи від Путіна щодо Східної України?

Порошенко: Нам не потрібні жодні нові ініціативи. Ми маємо просто втілити вже існуючі домовленості. В Мінських домовленостях чітко прописано: забрати війська, закрити кордон, дотримуватися режиму припинення вогню та припинити вбивства. Після цього можемо розпочинати політичний процес. Це могло б бути настільки просто. Але Путін не збирається робити нічого, що б мало позитивний характер. Я абсолютно впевнений, що в нього відсутнє бачення того, що він хотів би робити з Донбасом. Йому слід тепер просто визнати, що це українська територія та почати поважати міжнародне право. Будь ласка, пане Путін, припиніть вбивати людей. В Україні, в Сирії та в інших регіонах світу.

profil: Західні кредитори приділяють значну увагу боротьбі з корупцією. Наразі існує новий законопроект, який Ви в грудні внесли на розгляд в Раду. Йдеться про незалежний антикорупційний суд.

Порошенко: Це не просто новий законопроект, це готова система. Корупція завжди була та, на жаль, залишається найбільшою проблемою України. Саме за моєї президентської ініціативи була створена незалежна антикорупційна інфраструктура. Як, наприклад, НАБУ, директор якого був призначений мною та яке вже зараз доводить свою ефективність. Чи як закон про електронні декларації: більше, ніж мільйон чиновників, тепер мають подавати електронні декларації про свої доходи. Це обов’язкова умова для вступу на держслужбу. Тепер же я побачив, що необхідно створити антикорупційний суд. Я запропонував парламенту законопроект та сказав: будь ласка, дискутуйте! Тепер парламент, а не президент, має розпочати відкрите обговорення, яке має призвести до створення прозорого, ефективного та незалежного суду.  

profil: Коли це було б можливо? Від цього залежать кредити від МВФ та ЄС.

Порошенко: Процес має бути завершений ще протягом цього року. Я сподіваюсь, що вже через місяць або два матимемо закон. Вже зараз бачимо перші результати. 1,5 млрд доларів, вкрадених за часів колишнього президента Януковича, конфісковані та повернені до українського бюджету. Такого ще ніколи не було. Більше ніж 300 млн гривень були нами вилучені з корупційного обороту протягом року та повернуті до бюджету. Ці гроші підуть на підтримку галузі здоров’я в регіонах та на нове житло для українських солдатів. І треба пам’ятати – всі ці проекти втілюються  в життя під час війни, під час російської агресії. 6,5 відсотків нашого ВВП ми змушені віддавати на безпеку та оборону. Якій ще країні вдавалося зробити стільки в таких умовах?

profil: Міхаїл Саакашвілі, колишній президент Грузії та губернатор Одеси, якого Ви позбавили громадянства, яке попередньо Ви ж надали, наразі знаходиться в Києві під домашнім арештом, до того ж він засуджений в себе на батьківщині, в Грузії. Чи буде він депортований?

Порошенко: Пан Саакашвілі не є українським громадянином. Він також не український політик, адже за нашим законодавством політикою можуть займатися лише українські громадяни. Він порушив українське законодавство. Він засуджений у Грузії. Не Президент має вирішувати, що з ним станеться. Він міг би бути депортований, не дивлячись на те, що я цього б зовсім не хотів. Але це справа Державної міграційної служби та Прикордонних органів. Я не хочу на них впливати.

profil: Шведський експерт Андерс Аслунд стверджує, що українські олігархи вивели за кордон більше, ніж 100 млрд доларів. Чи не було б краще інвестувати ці гроші в Україну?

Порошенко: Я прошу про це! Я підтримую прозорість та ефективність боротьби з корупцією. Ми відкрити для співробітництва з будь-якими міжнародними організаціями – з ФБР, МІ6 чи іншими європейськими службами. Якщо ці гроші з порушенням українського законодавства вкрадені в українських громадян, а потім вивезені за кордон, ми маємо їх повернути. Це посил, який ми хочемо донести до всіх наших друзів та партнерів: ми відкриті та готові до співпраці з усіма органами для викриття корупції та повернення грошей.

profil: Членство в ЄС та в НАТО і досі є ціллю для України?

Порошенко: Рівно чотири роки назад більше сотні українців, «Небесна сотня», віддали своє життя заради однієї мети: ми хочемо бути європейцями. Я сумніваюсь, що існує якась інша країна, яка б заплатила таку високу ціну за те, щоб бути європейцями. Ми не можемо їх підвести. Ми хочемо бути в Європі, це однозначно. Те саме стосується і НАТО. Мені шкода, що я кажу це в Австрії, яка не є членом НАТО, але ми думаємо, що для нас це стало б важливим фактором нашої безпеки. А знаєте, чому Австрії не треба бути членом НАТО? Бо в неї в сусідах немає Росії. Ми ж відчули на собі російську агресію. НАТО – єдиний ефективний механізм колективної безпеки.