Перший Міністр закордонних справ Ізраїлю – херсонець

4 года назад 0

22 грудня в Україні святкували День працівника дипломатичної служби України. І хоча це свято вже незалежної України, Херсону є, ким пишатись з історичних персоналій: перший Міністр закордонних справ республіки Ізраїль — херсонець Моше Шарет. Знайомимось ближче?

Дитинство і навчання

Моше Шарет (уроджений Черток) не просто народився, а й навчався у Херсоні: наразі цей заклад називається Херсонська багатопрофільна гімназія №20 імені Бориса Лавреньова. На ній розташовано пам’ятну дошку про те, що тут навчався Моше Шарет.

Фото з відкритих джерел (http://www.bagnet.org/news/society/379125/v-hersone-uvekovechili-pamyat-zemlyaka-premer-ministra-izrailya-moshe-shareta)

У 1906 році родина репатріювалась до Палестини. У 1913 році, маючи право підданого Османської імперії, Моше Черток вступає вивчати право до Стамбульського університету. В той час там також навчаються Давид Бен-Гуріон (перший прем’єр-міністр Ізраїлю) та Іцхак Бен-Цві (другий Президент Ізраїлю).
Під час Першої світової війни Черток добровільно іде до турецької армії і служить там афіцером-перекладачем. Знання мов дуже допомогло майбутньому політику: після війни у 1919 році Моше вступає на роботу до секретаріату Сіоністської комісії — орган, утворений Великою Британією в якості консультативного при Британській адміністрації в Палестині стосовно всіх питань, що стосуються єврейського народу. Тоді ж починається і політична діяльність Моше: він вступає в сіоністську соціалістичну робітничу партію.
У 1920 — 1925 рр. Моше навчається в Лондонській школі економічних і політичних наук. Після закінчення працює в англомовному тижневику.

Політична діяльність

Політична кар’єра Чертока розпочалась у 1931 році. Моше Шарет стає секретарем політичного відділу Єврейського Агентства «Сохнут» і заступником Хаїма Арлозорова. Після загибелі очільника Моше Шарет очолює політичний відділ Сохнута. В той час Єврейське Агентство Сохнут носило функції міністерства закордонних справ всього Ішува Ерец-Ісраель. Цей пост Моше Черток обіймає аж до проголошення незалежності державни Ізраїль у 1948 році. Саме Моше Шарет доклав чимало зусиль до ухвалення плану розділу Палестини і створення єврейської держави.

Фото з відкритих джерел
Моше Шарет

Моше Шарет став одним із авторів Декларації Незалежності, яку він і підписав разом із іншими лідерами ішува 14 травня 1948 року у Тель-Авіві, — Декларації про проголошення держави Ізраїль.

Одразу після цього Моше Черток змінює своє прізвище на Шарет, що в перекладі означає «Служитель Його, людина, яка виконує свій обов’язок». Вона була співзвучна з його справжнім прізвищем. Документи від 1948 року він вже підписує як Шарет.

Моше Шарет блискуче володів вісьмома мовами і був чудовим оратором. Він багато працює на посаді — і багато чого досягає. Завдяки його умінням, були досягнуті зовнішньополітичні офіційні стосунки з країнами Європи, Азії, Африки та Америки, збудовані зовнішньоторгівельні зв’язки.

Моше Шарет підписує декларацію про незалежність ІзраїлюМоше Шарет підписує декларацію про незалежність Ізраїлю

Шарет чимало виступає в ООН а інших міжнародних організаціях, на різних форумах різного рівня, де невпинно відстоює життєво важливі інтереси єврейської держави. Окрім того, що став першим міністром закордонних справ Ізраїлю, Моше Шарет також був другим прем’єр-міністром країни.

Родина політиків

Рідні Моше Шарета також пов’язані із політикою. Так, дружина Шарета, Ципора Мейєрова, була сестрою Шауля Авігура — одного з ідейних натхненників створення ізраїльської розвідки. Еліягу Голомб та Тов Хоз — відомі політики — були чоловіками сестер Шарета. Давид Голомб — племінник Шарета — став членом Кнессету.

Син Моше Шарета — Яаків (Кобі) Шарет — журналіст, який керує спільнотою із вивчення політичного насліддя Моше Шарета. Адже Моше Шарет фактично створив і розвинув стратегію і тактику сучасної ізраїльської дипломатії. Понад 25 років свого життя він присвятив вихованню професійних ізраїльських дипломатів.
На честь Моше Шарета названо чимало вулиць, а в Ізраїлі банкнота у 20 шекелей 1993 року випуску має портрет Моше Шарета.

Нова банкнота, випущена у 2008 до 60-річчя держави Ізраїль, також має зображення Моше Шарета.

Моше Шарет також мав і літературний талант, чимало писав. Після його смерті були видані його щоденники, а також поетичні переклади.

Шануймо видатних херсонців!

Євгенія Вірлич