Українські санкції нищать авторитет РФ як морської держави

7 лет назад 0

2 березня Міністерство…

— Ви можете пояснити, що таке Регістр судноплавства РФ, і яким чином наші санкції могли по ньому вдарити?

— Ця історія вже має тривалий розвиток. Після того, як почалася російська агресія, і Крим було захоплено — серед іншого стала очевидною вагома роль у цих процесах російських державних структур у сфері судноплавства. Російський морський регістр судноплавства має унікальний статус — це компанія, яка контролює з технічної точки зору судна від імені Росії. І цей регістр входить в десятку найкрупніших і найбільш авторитетних в світі класифікаційних товариств. 

— Тобто, Регістр — це й класифікатор суден під прапором Росії, так?  

— Це орган, якому РФ довірила здійснювати технічний нагляд за станом морських суден. Але він наглядає не лише за російськими суднами, а за будь-якими в світі; його авторитет досі залишався дуже високим. І тому він працює не лише власне в Російській Федерації, але й в інших державах, зокрема в Україні, європейських державах, азійських, тощо. Це одна з потужних корпорацій, яка по-перше сприяє збереженню світового авторитету Росії як глобальної держави, а з іншого боку — надає величезні валютні надходження до російського бюджету. Бо за нагляд суден вона отримує значні кошти від іноземних судновласників у валюті. Мабуть це сотні мільйонів доларів щорічно. 

— Тобто, Регістр РФ здійснює певний і аудит, як би поручається за судна, робить експертизи для судновласників, для компаній, які фрахтують, так? 

— Так. І це грунтується виключно на авторитеті регістру. Така схема традиційна для морського бізнесу і тому ці компанії дуже піклуються за власний авторитет. В умовах агресії в 2014 році Російський регістр як компанія, яка фактично контролюється російською державою, певною мірою став заручником ситуації. Він був змушений робити дії, які сприяли захопленню кримських портів, які сприяли встановленню Росією незаконного контролю над суднами під українським прапором, торгівельними і рибальськими, які були захоплені в Криму. А це десятки суден, це величезні кошти. Зокрема це державні судна компанії «Дельта-лоцман», поромної переправи, портів. І найцікавішим є те, що вже в 2014 році найперша санкція взагалі, яку Україна запровадила проти Російської Федерації, це ще було в червні 2014 року — була саме проти цього Регістру. Україна відмовилася від послуг Російського морського регістру судноплавства щодо нагляду за станом суден під українським прапором. Ми тоді урядовим розпорядженням виключили цей регістр з переліку товариств, яким можна наглядати за українськими суднами. 

— А сенс? В Україні ж і суден небагато. 

— Ну, як вам сказати: курочка по зернятку клює. Все ж таки не можна казати, що їх взагалі немає. У неї Дунайське пароплавство, є портові судна, є певний невеличкий рибальський флот, зокрема, океанічний. Тобто, все одно ця санкція призвела до певних фінансових втрат. Це було боляче для росіян, бо поступова відмова всіх українських суден від таких послуг — був певний знак. Але зараз ми бачимо, що ситуація з Кримом не змінилася. Скоріше за усе правоохоронні українські органи отримали якісь додаткові докази того, що ця структура активно сприяє окупації і подальшим діям незаконним російських операторів в кримських портах, українських суднобудівних підприємствах, навчальних закладах і всіх інших морегосподарських структурах, що знаходяться в Криму. І в таких умовах Україна робить наступний крок: вже забороняє Російському морському регістру судноплавства не лише обслуговувати українські судна, але й здійснювати будь-яку зовнішньоекономічну діяльність на українській території. 

— Ця заборона наказом Мінекономіки України № 286 від 2 березня?

— Так. 

— Що це означає? 

— Російський морський регістр судноплавства та його філії не зможуть надавати послуги в українських портах будь-яким іноземним суднам. Варто звернути увагу, що на сьогодні, хоча Україна запровадила ці санкції в 2014 році, у нас досі в усіх потужних українських портових містах фактично діють представництва російського Регістра. Росіяни перереєстрували цю структуру в 2014 році, прибрали з назви слово «російське» і назвали «Морський регістр судноплавства в Україні».  І осі цій структурі також наказом Мінекономіки від 2 березня заборонено зовнішньоекономічну діяльність. Це означає, що скоріш за усе Російський регістр буде змушений згорнути власну діяльність в Україні, слід також врахувати, що його українська «донька» заснована росіянами, тобто нерезидентами. 

— Ясно. Оця російська структура не буде працювати в Україні. А санкції європейських країн на неї не діють? 

— Тут буде найцікавіше. Заборона працювати в Україні серед іншого означає заборону працювати з іншими юрисдикціями. Тобто в таких умовах судну під іноземним прапором буде дуже складно отримати в українських портах послуги інспектора Російського регістру. 

—  Тобто, іде судно в порт Одесу, наприклад. Воно іде під прапором Кіпру, наприклад. В нього документи оформлені Російським регістром. І що?

— Судновласник та капітан знатимуть, що з такими документами краще узагалі не заходити в українські порти, бо буде складно шукати інспектора, якщо терміново виникне у ньому потреба. Це на практиці може означати, що частка суден буде відмовлятися від послуг Російського регістру, зокрема ті, хто беруть участь у судноплавстві в українських портах. Але найбільше ця ситуація вдарить по іміджу Російського морського регістру судноплавства на глобальному рівні. Бо позиція України тут, доволі безпрограшна. Адже Російський регістр, на відміну від більшості авторитетних класифікаційних товариств світу, є державною установою. І ця установа стала заручником політичної ситуації, була змушена сприяти російській агресії проти України та анексії Криму. 

І це свідчить про те, що такий класифікатор не є надійним, бо він ставить на першу лінію не питання безпеки судноплавства, а питання політики. Питання сприяння незаконній російській владі у Криму, сприяння тими порушенням морського права у сфері безпеки, які пов'язані із незаконною експлуатацією кримських портів та судноплавством у кримських водах.  І світове судноплавство, яке дуже обережно ставиться до будь-яких політичних питань, зрозуміє, що ця компанія сьогодні — дуже ненадійний партнер. Бо краще працювати з тими класифікаційними товариствами, які не мають державного капіталу. Наприклад, з французьким класифікаційним товариством, норвезьким, хорватським, які «не лізуть в політику». І насправді наслідками цього може стати не то, що Російський регістр втратить певні суми в Україні, а те, що на глобальному рівні авторитет цієї компанії буде дуже сильно підірвано. І ця для росіян буде дуже боляче, бо вони з усіх сил сьогодні намагаються зберегти залишки власного авторитету як морської держави.

— А якщо морські брокери будуть всюди в Європі розповідати, що цей класифікатор благословить і оформить документи будь-яким сомалійським піратам, то тоді взагалі їх репутацію можна вщент розбити, правда ж?

— Скажемо так. Цей російський класифікатор намагався завжди тримати певну марку. Він ніколи до 2014 р. не опускався до того, щоб класифікувати судна, які реально технічно субстандартні: аварійні, некондиційні, погані, не вдавався до великих маніпуляцій. І саме тому у морському бізнесі він мав авторитет, адже було очевидно, що ця компанія не бреше. Але у випадку з Кримом, Україна доводить інше. Можливо ви не брешете, коли це не пов'язано з політикою. Але, коли це пов'язано з політикою — ви фактично видаєте завідомо хибні документи, ви класифікуєте судна, які були відібрані від українських судновласників, як російські, ви класифікуєте ті порти, портові споруди і портові заклади, підприємства, які були незаконно  націоналізовані, як російські, тобто, ви брешете. А якщо ви брешете перед світовою спільнотою у цьому, можливо ви брешете в іншому. 

— Вони намагатимуться скасувати ці санкції?

— Я думаю, що це обов'язково буде. Або почнуться судові процеси, або йтимуть корупційним шляхом, або буде спроба перереєструвати українську доньку і зареєструвати нове підприємство, через яке Москва буде діяти в Україні. Всі ці варіанти вони скоріш за усе зараз продумують. Але будь-які судові процеси на сьогодні будуть для них доволі ризикованими.

Адже Російський морський регістр судноплавства дає послуги глобальні, у всьому світі. Тут грає роль питання його реноме, іміджу, та якщо судом будуть викриті такі порушення, як політизація його діяльності, видача хибних документів зрозуміло, що це призведе до того, що його клієнти можуть задуматися — чи варто працювати саме з цією структурою, коли на ринку багато інших? 

— Скажіть, тут я читала в деяких виданнях, що ви спочатку окупації якось боролися з незаконними заходами іноземних суден в акваторію півострова. Фіксували, потім повідомляли в міжнародні організації і нібито були судові позови. Дійсно вам вдалося якось зменшити кількість заходів?

— Не лише ми, декілька структур працювали в цій лінії. Я тоді працював і зараз представляю Українську незалежну морську профспілку. Нас, насамперед, у цій ситуацій турбувало питання безпеки моряків. Бо те, що відбувалося в Криму в 2014 році, інакше як «беспредел» назвати не можна, була не зрозуміла влада, яка знаходиться в портах, діяли якісь казачкі, були прямі захоплення суден, зокрема збройні. Наприклад, ті процеси, які відбулися з суднами «Чорноморнафтогазу»; сьогодні це підприємство не просто прямо підконтрольне російській владі. Там на кожному судні, на кожному буксирі постійно перебувають озброєні люди з ФСБ та збройних сил Російської Федерації. І ті моряки, які там працюють і на вишках, і на допоміжних суднах, вони постійно знаходяться в ситуації військової присутності. Ми вважаємо це все неприпустимим. Також, оскільки українські води є зоною конфлікту, ми завжди вимагали від судновласників попереджати про це моряків, як мінімум включати відповідні приписи в договори, контракти, бо це величезні ризики. Саме для моряків, бо вони потім будуть крайніми. Дуже показовою ситуація сталася нещодавно, коли, Військова прокуратура організувала разом з прикордонниками затримання на Дунаї судна «Sky Moon», що йшло з Криму, зараз воно знаходиться в порту Рені.

Членів екіпажу було заарештовано, їх оштрафували та депортують, і вони будуть нести відповідні страти. Але саме судновласник все це організував, заплющив очі на те, що судно здійснює незаконне судноплавство, також і адміністрація прапору та класифікаційна компанія заплющили очі на те, що підконтрольне їм судно здійснює ризики, бо воно заходить у закриті порти, у зону конфлікту, воно виключає радіомаяк, порушує морську безпеку. Вони не несуть покарання, його несуть моряки. І саме тому ми з самого початку ставили питання про те, що держави світу мають врахувати цю ситуацію. Ми давали повідомлення про відповідні ризики морським адміністраціям, страховикам, класифікаційним товариствам, всюди зверталися. 

Ми маємо сьогодні певний позитивний розвиток ситуації, це ситуація з Туреччиною. Коли, все ж таки наполеглива праця з турецькими колегами на сьогодні призвела до того, що нібито маємо з їхнього боку офіційну заборону на суднозаходи країн під турецьким прапором, так і для будь-якого, судно, що є у власності турецьких судновласників. І це ми маємо через три роки окупації хоч певний результат. Але й це вже добре.

— Так я зрозуміла, що вже ніхто в Крим не заходить?

— Заходять російські судновласники і судновласники інших країн, яким немає чого втрачати, наприклад, сирійські.