«А що зробив ти?»: як одне питання може змінити твоє життя

4 года назад 0

Не чекати, а діяти! Благоустрій міста, допомога вразливим категоріям населення і поширення світових екологічних трендів. Вже понад рік херсонська ініціативна група «А що зробив ти?» впроваджує креативні й корисні проекти. Молоді та амбітні волонтери переконані, змінити життя на краще може кожен, головне бажання.

Замість занедбаної території – креативний простір для молоді. Херсонська ініціативна група «А що зробив ти?» запровадила масштабні суботники. Місце зустрічі – пляж «Лілея».

 

 

Волонтерка Христина Студинська розповідає, локацію обрали не випадково та вже продумали, як використати усі переваги майданчика:

Коли ми почали прибирати  знайшли чудову локацію – басейн. Він дуже великий і  цікаво зроблений, але дуже брудний. Ми прибрали усе каміння, звільнили простір, аби розфарбувати його та в майбутньому використовувати як майданчик для молодіжних заходів».

 

 

За словами Христини відповідного догляду потребує уся територія місцевого пляжу, однак поки свою роботу вирішили зосередили саме на басейні.

 

 

Ось так, камінчик до камінчика і засмічений басейн перетворюється на охайну локацію. Учасниця ініціативної групи «А що зробив ти?» Анна Борсук зізнається, усе що для цього знадобилося – бажання та наявність вільного часу. Тож були приємно здивовані, коли на їх заклик у соціальній мережі відгукнулося чимало херсонців.

В наших акциях участвуют люди разного возраста. Самому младшему волонтеру был один годик, самому старшему скоро исполниться 65 лет, поэтому нет ограничений. Меня очень радует, что многие начали смотреть вокруг себя, что происходит в городе, как бы они хотели обустроить своё пространство»

 

 

На рахунку ініціативної групи вже чимало реалізованих проектів. Один з перших – «сонячне» дерево у центрі міста, яке вже понад рік рятує херсонців від прикрощів з розрядженим гаджетом.

 

 

Ідея була моєю. Цілий рік пішов на те, аби знайти необхідні матеріли, майстрів та отримати дозвіл від влади. В результаті – своє коріння «сонячне» дерево пустило на бульварі Мирному. Обійшлася конструкція у 70 тисяч гривень», – розповідає член ініціативної групи «А що зробив ти?» Андрій Роздобудько.

 

 

Така практика перетворення сонячної енергії в електричну вже давно поширена в багатьох містах Європи.

Кроме того, что я активный человек я очень любо путешествовать. И вот моя последняя поездка была в город Краков, Польша. Мы ехали в автобусе и конечно же телефон сел. Какое же было удивление и счастье, увидеть там такое дерево. Наш город тоже туристический и сюда приезжают много людей. В какой-то момент, у них тоже может разрядиться телефон и не будет возможности подзарядиться. Это дерево будет для них как палочка-выручалочка», – розповідає Христина Студинська.

 

 

Не зменшили своєї активності волонтери і під час епідемії Covid-19. В умовах карантину вони допомагали багатодітним та малозабезпеченим родинам Білозерського району. Та замість традиційних продуктових наборів сім’ї отримали  квочок – насідок та розсаду для городу.

 

 

Незвичний формат гуманітарної допомоги член ініціативної групи Христина Студинська пояснює так:

Зараз таке становище, коли багато людей втратили роботу. В тому числі багатодітні родини: кафе та магазини, в яких вони працювали закрилися, а сезонні роботи призупинилися. І коли карантин продовжується так довго – продуктового набору вистачає лише на тиждень, а їм потрібно жити далі. До того ж невідомо, скільки ще буде тривати карантин і коли вони знову отримують роботу. Тому це вихід дійсно гарний».

Единоразовая помощь, которую мы им предоставляли, для большой семьи – это не помощь. А свое хозяйство, свой огород и т.д. позволяет этим семьям элементарно себя обеспечить продуктами питания. Например, вот эти 10-15 курей могут в день давать десяток яиц, с которых можно приготовить поесть своему ребенку», – додає учасниця команди Анна Борсук.

 

 

Мати 5-ьох дітей Ружена Чурута ділиться, карантин значно «вдарив» по гаманцю родини. Тому плани поповнити домашнє господарство квочками-насідками самостійно реалізувати не змогли:

В нас є чотири курочки і один півень. Ми мріяли купити ще, бо 4 птахи це мало для господарства. Ініціатива нам дуже сподобалася».

 

 

А ось на подвір’ї багатодітної родини Загідулліних волонтерів зустрічають з «творчою» подякою – подарунками, зробленими власними руками.

Благодаря этой инициативе я знаю, что переживу все трудные времена. Понимаете, продуктовые наборы — это хорошо, сию минуту, но их съел и потом опять приходится просить. Это неудобно, ведь сейчас много семей в трудном положении», – не приховує мати багатодітної родини Галина Загідулліна.

 

 

Активісти зазначають, родин для допомоги обирали не випадково. Зважали, і на наявність умов для утримання курей, і на прагнення людей за ними доглядати. Загалом таких родин  виявилося сім. Кожна отримала від 10 до 15 курей. А ось привезли птахів аж зі Львова.

Мне позвонила Анна, объяснила ситуацию, что они помогают многодетным семьям и есть необходимость в нашем товаре. Волонтеры хорошее дело делают, и мы решили присоединиться к ним», – поділився фермер Роман Панченко.

 

 

Аби якнайскоріше кури почали нестися і не було проблем з їх годуванням – на пост членів ініціативної групи «А що зробив ти?» відгукнувся фермер з Томиної Балки, який подарував кожній сім’ї по мішку пшениці.

Своїми результатами роботи волонтери радіють та сподіваються, що їх ініціативи матимуть продовження і в інших регіонах України:

Мы будем очень рады, если это все-таки распространиться и наши акции не будут единичными. Знаете фразу «Лучше дать рыбаку удочку, а не рыбу», чтобы сам человек распоряжался своей жизнью и пытался что-то изменить. Помочь самому себе – это самое главное».

Ірина Мєзєнцева.