Актуальні новини Херсона та області за 1 квітня 2022 року

2 года назад 0

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:30 1 квітня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

На Житлоселищі борються зі стихійною торгівлею

Міська рада повідомляє, що "Муніципальна варта" проводить рейди, аби ліквідувати місця стихійної торгівлі та виявити порушення правил торгівлі на ринках.З тими, хто намагається торгувати в непристосованих для цього місцях, проводять роз'яснювальну роботу. Мета — перемістити реалізаторів товару на території ринків.1 квітня таку роботу проводили на ринку мікрорайону Житлоселище. Продавцям пояснювали, що торгувати продуктами на проїжджій частині не варто.

У міській раді зазначають, що робота була дієвою — вулиці поблизу ринку стали вільнішими. Також влада просить містян відмовитись від покупок на стихійних ринках, аби не створювати попит та не наражати себе на небезпеку.

Як у Херсоні будуть відновлювати пошкоджені будинки

Херсонська міська рада повідомила, що сьогодні відбулась нарада, на якій обговорили процес відновлення пошкоджених будинків після обстрілів. 

Вікна херсонцям відновить міськрада, будинки – держава. За словами заступника міського голови Віктора Пепеля, міська рада продовжує замінювати розбиті вікна. Виготовляють їх у компанії «Основа».

Цей виробник швидко виконує роботу, а ціна є доступною для міського бюджету.

Люди, будинки яких пошкоджені, мають подавати заявки у "Дії".

Військові рф намагаються захопити владу в Каховці

На сторінці Каховської територіальної громади у Фейсбук опублікована інформація, щодо подій які відбувались сьогодні у міськвиконкомі. 

1 квітня до будівлі адміністрації увійшли кілька десятків озброєних військових. Разом із ними було кілька місцевих.

В працівників міськвиконкому відібрали телефони, зібрали в залі засідань та заявили, що місцева влада не може впоратись зі своїми обов'язками.

"Військовими рф повідомлено, що від сьогодні керувати містом буде Філіпчук Павло, керівник поліції Буховець Олег та керівник КВУ «Водоканал» Гаврилюк Олег", — йдеться у повідомленні.

Працівникам виконкому запропонували співпрацювати із "новою владою", інакше всіх звільнять. Керівництво громади відмовилось від пропозиції.

Інформації про звільнення затриманих у Голій Пристані немає

Про це повідомили у Голопристанській міській раді. Досі залишаються в заручниках: міський голова Гопрів Олександр Бабич, староста Старої Збур'ївки Віктор Маруняк, Віктор Торопоков, Олексій Кононов, Ігор Дворний, Сергій Пащенко, Микита Чоботар.

У Голопристанській громаді продовжують працювати усі комунальні служби. Якщо місцеві бачать завищені ціни на ринках, то можуть звертатись до міської ради.

Комендантська година в громаді триває з 22:00 до 6:00. В цей час можуть пересуватись тільки патрульні, автомобілі пожежників та швидкої, чергові виконавчого комітету. Транспортні засоби у людей, які будуть пересуватись у цей час на підпитку будуть вилучатись

Доступ до виноградників шато Князя Трубецького заміновано

Виноробня знаходиться у селі Веселе, що тимчасово контролюється окупантами. Робота підприємства паралізована, повідомили на сторінці підприємства у Фейсбук. 

Ресторан, магазин та лабораторія частково понівечені. Виробнича частина виноробні лишається неушкодженою.

Зараз проводити будь-які роботи на території підприємства — небезпечно. Доступ до виноградників заміновано. Співробітники виноробні не постраждали.

Шато Князя Трубецького — єдине історичне шато України. Перші його виноградники були закладені у 1896 році. У 2013 році завершили реконструкцію історичної будівлі виноробні 1900 року з вежею та оглядовим майданчиком. Це місце було і є туристичною перлиною України.

В Олександрівці залишаються жінки та діти

 Їх не вдалось евакуювати. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав голова Станіславської громади Іван Самойленко.

"Вдруге сьогодні зранку о 07:50 нас не пропустили евакуювати дітей з матерями з Олександрівки. Переговори щодо проїзду в село по дітей результату не дали. Повторно прийняли рішення вивезти  зі Станіслава дітей, які укривалися в сховищах", — написав Самойленко.

Також він зазначив, що обстріли сіл продовжуються. На території громади багато військової техніки. Самойленко попросив місцевих залишатись в укриттях.

Поранений російськими військовими хлопець з Олешок у стабільному стані

Про це розповів голова Олешківської громади Євген Рищук у своєму відеозверненні на сторінці Фейсбук. Він також додав, що постійно отримує інформацію про затриманих людей. Це відбувається не тільки на території Олешківської громади.

Нагадаємо, пораненого російськими військовими хлопця привезли до лікарні 30 березня. Він був членом громадського патруля. Того дня, за словами Рищука, окупанти заїхали в один із районів Олешок та звинуватили членів патруля у підривній діяльності. Поранили одного хлопця та забрали ще трьох членів патруля. Їх досі не відпустили. 

Двоє цивільних загинули у селі Давидів Брід

29 березня російські військові обстріляли село Давидів Брід. Загинуло двоє людей, дитина отримала тяжкі травми. Зруйновані приватні будинки та господарські приміщення.

Через чергові обстріли населених пунктів на Херсонщині Херсонська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування. Про це йдеться на сторінці відомства у Фейсбуці. Кримінальне провадження розпочате за фактом порушення законів та звичаїв війни з умисним вбивством.

Високопільська громада 4 дні без газу та електрики

Інформацію про стан справ у Високопільській громаді опублікували в на сторінці місцевої групи у Фейсбук.

"Населені пункти ОТГ 4 день без електрики, газу. Протягом дня населення Високопілля перебуває в зоні активних бойових дій. Велика кількість техніки та орків", — йдеться у повідомленні.

До Високопілля та сіл громади не можливо нічого доставити чи привезти.

Біля Горностаївки та Каїрів є блокпости окупантів

Інформація про це опублікована на сторінці Горностаївської громади у Фейсбук.

"За межами населених пунктів Горностаївка та Каїри (вздовж автошляху Каховка — Кам'янка — Дніпровська) продовжують дислокуватися військовослужбовці збройних сил Російської Федерації (в тому числі розташовані т.з. пропускні пункти та блокпости)", — йдеться у повідомленні.

У Горностаївській громаді відновили зв'язок. Не працює інтернет у користувачів провайдеру "НовоЛайн". Є трансляція тільки російських телеканалів.

Вчора до сіл громади доставили хліб. Працюють магазини.

Як пройшла доба у Нововоронцовці

Остання доба була для селища Нововоронцовка чи не найтяжчою за весь час війни. Про це йдеться у повідомленні опублікованому на сторінці місцевої групи у Фейсбук.

Люди ховаються у підвалах від нічних хаотичних обстрілів. Снаряди руйнують оселі та інфраструктуру. Деякі з них не детонують, та залишаються лежати на дорогах та біля будівель.

Волонтерський рух селища роздав харчі 35 особам. Завтра мають продовжити. Вже п'ять днів немає транспортного сполучення з іншими селами громади. Вчора окупанти розстріляли автівку, яка намагалась виїхати. Постраждалим надали медичну допомогу. Ремонт електромереж не здійснюються.

Зник журналіст Костянтин Риженко

Про це повідомив регіональний представник Інституту масової інформації, пише видання МОСТ.

Костянтин (на головному фото) окрім журналістики займався і волонтерством. Він організовував закупки харчів та ліків. Свою діяльність він висвітлював у телеграм-каналі. Вчора, 31 березня, там було опубліковане відкладене для публікації повідомлення від Костянтина. "Привіт, якщо ви читаєте цей текст, значить щось трапилося… 1. Я опинився в такій ситуації, що довгий час немає зв'язку, а потрапити в те місце, де він є, немає можливості. 2. Міг втратити телефон або зламати його, щоб він не дістався ворогові за такої загрози".

Інформацію про зникнення журналіста також повідомляє членкиня кадрової комісії Офісу Генерального прокурора Елеонора Ємець на сторінці у Facebook. З Костянтином досі немає зв'язку.

Олександр Риженко, батько херсонського журналіста і активіста Костянтина Риженка, підтверджує, що росіяни розшукують його сина за журналістську діяльність.

Президент позбавив генеральських звань двох колишніх СБУшників

Президент України Володимир Зеленський звинуватив у зраді та позбавив генеральських звань двох колишніх співробітників СБУ. Про це президент повідомив у вечірньому зверненні 31 березня. Цитую:

«Зараз у мене немає часу займатися усіма зрадниками. Але поступово всі вони покарання отримають. Тому вже більше не генерали ексначальник головного управління внутрішньої безпеки СБУ Наумов Андрій Олегович та ексначальник УСБУ в Херсонській області Криворучко Сергій Миколайович» — сказав Зеленський.

Нагадаємо, Сергій Криворучко очолював УСБУ в Херсонській області з 7 листопада 2019 року. Військове звання бригадного генерала присвоєне полковнику Сергію Криворучку — Указом Президента України Володимира Зеленського  24 серпня 2021 року.

На Херсонщині звільнили від окупантів 11 населених пунктів

Оперативне командування "Південь" на своїй сторінці у Фейсбук опублікувало інформацію про населені пункти Херсонщини, які тепер перебувають під контролем ЗСУ. Їх одинадцять.

Звільнено Нововоронцовку, Малу Шестерню, Новогригорівку, Тополине, Князівку, Краснівку, Свободне, Кам’янку, Пригір’я, Кочубеївку та Орлове.

Оперативна інформація від Херсонської обласної державної адміністрації по області на 15:00 1 квітня 2022 року: https://cutt.ly/UDLvi0Y