Актуальні новини Херсона та області за 28 березня 2022 року

2 года назад 0

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:00 28 березня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

 

Ситуація у Станіславській громаді

Не пускати дітей на вулицю та не затримуватись на розмови зі знайомими закликав жителів Станіславської громади її голова, Іван Самойленко.

Про це він написав у своїй сторінці на Фейсбук. Він зазначив, що сьогоднішня ніч, як і попередні, була тривожною — були обстріли.

"У разі необхідності вийти до магазину робіть це швидко та не затримуйтесь на розмови зі знайомими", — написав Самойленко.

Ситуація в Олешківській громаді

Про те, як зараз живе Олешківська громада, розповів її голова Євген Рищук. Він виклав відео на своїй сторінці у Фейсбук.

Рищук звернувся до місцевих та попросив встановити застосунок "Повітряна тривога". О 17:00 тестували роботу застосунку у громаді.

Також Рищук розповів, що є люди, які намагаються видавати себе за громадський патруль. Найчастіше вони називають себе тероборонцями. Він повідомив, що тероборони в Олешках немає, а патрулюють вулиці місцеві жителі, які мають спеціальні посвідчення. Тож, якщо в Олешках або селах громади будуть намагатись відібрати автомобіль або вимагати на ринку цигарки чи продукти — це шахраї.

Також голова громади попросив у жителів поліпропіленові мішки із зав'язками. Вони потрібні для того, аби наповнити їх піском та обкласти електропідстанцію в районі Житлоселища. Це не убезпечить її від прямого попадання, але може вберегти від уламків. З 29 березня з Олешок запустять автобус на Херсон.

Ситуація у Нижньосірогозькій громаді

У Нижніх Сірогозах будівлю селищної ради зайняли російські військові. Інформація про це опублікована на сторінці Нижньосірогозької селищної ради у Facebook.

У повідомленні йдеться, що кількість блокпостів на території громади зменшилась. Доступу до службових приміщень селищної ради немає, вони знаходяться під контролем військових. Попри це працівники селищної ради продовжують свою роботу, працюють комунальні підприємства.

У старостатах також продовжують роботу пункти приймання волонтерської допомоги. На території громади діє комендантська година з 21:00 до 6:00.

Ситуація у Чорнобаївській громаді

Чорнобаївська сільська рада опублікувала інформацію про стан громади на своїй сторінці у Фейсбук.

У повідомленні йдеться, що до початку вторгнення на території Чорнобаївської громади жили близько 17 тисяч людей. Багато з них були змушені виїхати. Окрім Чорнобаївки до громади входять села Барвінок, Благодатне, Зелений Гай, Киселівка, Клапая, Крутий Яр, Посад-Покровське, Солдатське та Копані. В більшості з них немає світла, телефонного зв'язку та інтернету. Можливості відновити комунікації немає, бо місця пошкоджень заблоковані російськими військовими. Немає транспортного сполучення із селами: Барвінок, Зелений Гай, Посад-Покровське, Солдатське, Копані. Там стоять блокпости окупантів, які блокують передачу гуманітарної допомоги. Цитую:

"Здійснюється проїзд до сіл Киселівка, Крутий Яр, Клапая, Благодатне, куди за можливістю та наявністю завозяться харчі, медикаменти та інші необхідні товари, а звідти вивозяться охочі мешканці до Чорнобаївки та Херсону.

Так загалом з початку воєнного стану перевезено близько 884 особи, серед них маленькі діти, люди похилого віку, одинокі особи, які потребують допомоги. Значна частина мешканців Посад-Покровського була евакуйована в напрямку Миколаєва".

За допомогою мешканцям громади радять звертатись до працівників сільської ради на місцях та старост.

Викрали мера Голої Пристані Олександра Бабича

Представники російської федерації забрали та вивезли в невідомому напрямку голопристанського міського голову Олександра Бабича. Про це розповіли працівники міської ради Голої Пристані.

Попри це, інші працівники міської ради продовжують свою роботу. Чергування у Голій Пристані та інших селах громади також продовжиться.

Досі в полоні перебуває і староста Старої Збур’ївки Віктор Маруняк. 

Ситуація у Нововоронцовській громаді

Інформацію про стан справ в Нововоронцовській громаді опублікували в місцевій групі у Фейсбук. У селах частково відновлено світло. Є інформація, що в Любимівці, Хрещенівці та Трудолюбівці електромережу зможуть полагодити тільки після звільнення. Місцеві пишуть, що селища громади обстрілюють касетними снарядами. Цитую:

"Є фотодоказ. Не здетонований снаряд працівники ДСНС вже ліквідували. Протягом останніх двох діб зі сторони агресора йде хаотичний обстріл нашого селища. Є пошкодженні будинки. Після обстрілів знову виявлено не здетоновані снаряди. Багато садиб пошкоджено в мікрорайоні "Посьолок". Село Осокорівка вчора орки також обстріляли касетними снарядами. Є пошкодження житлових будинків. Слава Богу жертв не має. Ситуація напружена", — кінець цитати.

До громади вдалось доставити ліки. Їх розподілом займається лікарня. Проте жодні гуманітарні коридори не працюють. Військові рф нікого не впускають і не випускають.

Внаслідок обстрілів у Степанівці постраждали люди

28 березня Степанівка потрапила під обстріл, постраждали шестеро людей. Одного з них доправили до лікарні, п’ятеро мають осколкові поранення. Медичну допомогу людям надали, про це повідомляє Херсонська міська рада.

За інформацією директора Центру соціально-психологічної реабілітації дітей, діти не постраждали, у склопакет одного з вікон потрапив осколок від снаряда. Від обстрілів постраждали близько 20 будинків селища – вибиті вікна, пошкоджені стіни й паркани.

У селищі працює комісія з обстеження стану цих будинків, щоб визначитися з компенсацією завданої шкоди відповідно до прийнятої міською радою програми. 

Окрім того, по вулиці Селянській обстрілами пошкоджено газопровід. Голова Суворовської райради Андрій Задніпряний повідомив, що інформацію надали до «Херсонгазу». 

Проїзд у тролейбусах Херсона буде платним з 29 березня

Проїзд у тролейбусі буде коштувати шість гривень. Інформацію про це опублікувала Херсонська міська рада. 

Таке рішення прийняв виконком. Керівник "Херсонелектротрансу" Ігор Житченко заявив, що підприємство зможе працювати надалі тільки у разі повернення плати за проїзд. Пільговики зможуть безоплатно користуватись послугами, але за наявності посвідчення.

У Херсоні не будуть проводити дезінфекцію води

Про це повідомляє Херсонська міська рада з посиланням на Водоканал.

"Через ведення в Україні воєнного стану, весняна планова щорічна дезінфекція та промивання водопровідних мереж міста тимчасово не проводитимуться. Після стабілізації ситуації дезінфекція водопровідних мереж буде обов’язково проведена", — йдеться у повідомлені.

На підприємстві зазначають, що поточне знезараження води виконується на всіх водопровідних насосних станціях періодично, а хіміко-бактеріологічна лабораторія контролює якість води постійно.

Наразі відхилень від нормативних показників немає.

На території Херсонської та Одеської області використовували касетні бомби

Прокуратура має докази використання касетних бомб на території Херсонської та Одеської області. Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова під час брифінгу 28 березня.

"Ми маємо докази в Одеській області, ми маємо докази в Херсонській області, де застосовуються безпосередньо касетні бомби, касетні снаряди", – заявила Венедіктова.

Також, за її словами такі ж снаряди використовували й у Київській області. Докази щодо цього наразі продовжують збирати.

Касетні бомби складаються з наконечника, корпусу, порожнистої форми-оболонки. Цю форму наповнюють дрібними осколками, авіамінами, мінами різного призначення. Їх заборонили у 2008 році міжнародною конвенцією у Дубліні. Росія до підписання цього документу не приєдналася.

Кремль вкладав мільярди у проросійських політиків в Україні, але їх  — “кинули” на гроші

Москва із 2014 року використала мільярди доларів на створення в Україні мережі проросійських політиків. Але сьогодні виявилося, що агентура не спрацювала, а керівництво країни-агресора просто «кинули» на гроші.

Про це повідомив журналіст Bellingcat Христо Грозєв. Як він пообіцяв, наступного тижня разом з виданням The Insider вони оприлюднять розслідування про те, як ФСБ створювала та фінансувала в Україні різноманітних політичних діячів. Вони, зокрема, мали влаштувати державний переворот після вторгнення російської армії.

«Ось там йдеться про мільярди доларів, а не рублів. Було витрачено з 14-го року до сьогодні. Це було 150-160 високооплачуваних офіцерів ФСБ. Кожен із них мав необмежений бюджет, щоб вербувати українців будь-якого рівня. Вони вербували на папері і потім виявилося, що… Ну так, вони летіли, щоб зустрічатися з ними в Таїланді, Мальдівах, на Кіпрі. Ці гроші вони витратили на зустрічі. Їм давали налом», – розповів Христо Грозєв.

Журналіст наголосив, що у результаті російська агентура не спрацювала. «І тут навіть ці українські агенти, які брали гроші, кинули їх. Просто кинули», — сказав Грозєв. Розслідувач також підтримав рішення президента Зеленського щодо заборони в Україні діяльності проросійських партій – адже серед них була кремлівська агентура.

Оперативна інформація від Херсонської обласної державної адміністрації по області на 13:00 28 березня 2022 року: https://cutt.ly/zDc2t29